Srijeda, 2. listopada 2024.

Dr. Dragutin Feletar primljen u redovno članstvo HAZU

Koprivničanac Dragutin Feletar jučer je primljen za redovnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dr. Feletar je radio i kao novinar, pokrenuo je bogatu izdavačku djelatnost, bio je direktor koprivničkog Centra za djelatnosti u kulturi, jedan je od zaslužnih za izdavanje Podravskog zbornika, a nakon stjecanja doktorata zaposlio se na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Dr. Feletar je danas jedan od vodećih hrvatskih geografa s obimnom znanstvenom produkcijom. Autor i koautor je brojnih knjiga, a neke su od kapitalnog značenja za hrvatsku geografiju i povijest. Dosad je objavio 23 znanstvene knjige, 46 stručnih knjiga, te 5 knjiga iz književnosti i 22 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole.

Osobitu je djelatnost razvio u popularizaciji znanstvenih rezultata, ali i u organizacijskim poslovima u struci i na sveučilištu. Veliki angažman je dao u početku provođenja tzv. bolonjske reforme visokog školstva u Republici Hrvatskoj te je inicirao nekoliko novih nastavnih predmeta iz geografije čime je bitno unaprijedio svoju geografsku struku. Najznačajniji radovi prof. dr. sc. Dragutina Feletara citirani su u inozemnoj i domaćoj znanstvenoj literaturi.

Dr. Feletar je za svoj rad nagrađivan, među ostalim i visokim državnim i europskim prizanjima ali i nagradom za životno djelo Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Slušaj uživo
zatvori