Subota, 27. travnja 2024.

UZ DAN SV. FLORIJANA ‘Vatrogasci su najjača organizirana snaga u Hrvatskoj’

Blagdan je svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Tim povodom predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Ivan Golubić rekao je Dravi.info kakva su snaga vatrogasci na našem području:

U samoj vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice imamo više od tisuću vatrogasaca. U Požarnom području Koprivnica sigurno je više od 3000 vatrogasaca a u našoj Vatrogasnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije, koja je najbrojnija u RH, ima više od 10.000 organiziranih vatrogasaca.

Vatrogasci nisu angažirani samo u protupožarnoj zaštiti već i u situacijama elementarnih nepogoda i drugih situacija u kojima je potrebno spašavati živote i imovinu. Tako su i Podravci svjedočili da su naši vatrogasci bili lani iznimno angažirani na pomoći migrantima koji su prelazili zelenu granicu s Mađarskom, a prije toga su spašavali građane i od poplava, podsjetio je Golubić te zaključio:

Pokazali smo da smo uz vojsku i policiju najorganiziranija snaga, usudim se reći i najjača organizirana snaga u RH.

Povodom blagdana njihova zaštitnika predstavnike podravsko-prigorskih vatrogasaca primio je i župan Darko Koren. Zahvalivši im na angažmanu podsjetio je na njihov značaj:

Mislim da smo dokazali da je jedan ovako organiziran sustav poput vatrogasaca izuzetno, izuzetno značajan. To se na žalost pokazuje obično u situacijama s negativnim predznakom. Uopće ne mogu zamisliti koje bi bile posljedice da nismo tako organizirani.

Inače, Podravsko-prigorski vatrogasci spadaju među najopremljenije u Hrvatskoj. Iako je njihovo financiranje zakonska obveza lokalne zajednice, naša je izdvajala i više od propisane obveze, a za nadati se da – usprkos smanjenih prihoda, to neće postati upitno.

Recimo i da će u subotu u Zagrebu biti održana svečana svjednica povodom 140 godina djelovanja Hrvatske vatrogasane zajednice. Tom će prigodom na prijedlog podravsko-prigorske vatrogasne zajednice glavno vatrogasnom zapovjedniku RH Slavku Tucakoviću biti uručeno visoko državno odlikovanje Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

zatvori