Petak, 26. travnja 2024.

ALPE ADRIA YOUNG WRITERS Devetero mladih autora donosi svoju pisanu riječ u Podravinu

U Koprivnici će se sljedećeg tjedna po prvi puta održati Festival književnosti ‘Alpe Adria Young Writers’ pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info.

Organizira ga Udruga RockLive, a s kojim ciljem Dravi.info je pojasnio član organizacijskog odbora, mladi koprivnički književnik Marko Gregur:

Festival je nastao zbog potrebe povezivanja autora i stvaranja platforme za daljnju suradnju, što kroz neki srednjoeuropski časopis ili pokretanje stipendija, a o tome ćemo raspravljati na festivalu. Cilj je i upoznati koprivničku i podravsku publiku sa suvremenom srednjoeuropskom književnošću.

Vođeni time, organizatori od prvog izdanja festivala očekuju da će prvenstveno kod mladih ljudi pojačati svijest o važnosti književnosti, jezika i ostalih kulturnih sastavnica koje čine identitet jednog naroda, ali i jedne regije. Važno je stoga te regije i povezati, ističe Gregur te dodaje:

Nema boljeg načina za povezivanje od kulture jer su upravo kultura i jezik nešto po čemu neki narod postaje i po čemu neki narod narodom i ostaje. To nam je najvažnije.

Festival će biti međunarodnog karaktera i okupit će po dvoje autora iz Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske. To su Constantin Göttfert i Lucas Kristan iz Austrije, Roland Orcsik i Anna Terék iz Mađarske, Tomo Podstenšek i Tina Vrščaj iz Slovenije te Davor Ivankovac, Franjo Nagulov i Kristian Novak iz Hrvatske koji bi u dva dana trajanja trebali imati niz čitanja u školama čime će se mladima u formativnim godinama pružiti uvid u suvremenu srednjoeuropsku književnost, odnosno u sve različitosti, ali i sličnosti kulturnog prostora koji je u određenim povijesnim razdobljima bio dio istih političko-administrativnih cjelina.

Festival počinje sljedećeg četvrtka (2. lipnja) navečer u Kulturno-kreativnom centru Pixel. Bit će to večer slovenskog hip-hopa, mađarskog dancea, austrijskog techna i hrvatskog jazza te upoznavanja srednjoeuropske književnosti, karaoka i pikada. Program, koji će se osim u Koprivnici održati i u Križevcima, Đurđevcu i Varaždinu, trajat će do subote.

Spomenimo i da je tri tisuće eura za održavanje festivala osigurano iz natječaja Saveza Alpe Adria.

Program festivala

2. lipnja 2016., četvrtak
Alpe Jadran pisci pjevaju
20:00 KKC Pixel
Večer slovenskog hip-hopa, mađarskog dancea, austrijskog techna i hrvatskog jaz(z)a
Upoznavanje srednjoeuropske književnosti kroz čitanje tekstova, karaoke i pikado
Predgrupa: Romana Pavliša & Alpinisti

3. lipnja 2016., petak
Alpe Jadran / Alpe Adria Artikulacije – da smo si jasni!
Koprivničke artikulacije
9:30 Prijem autora u Koprivničko-križevačkoj županiji
12:15h Gimnazija Fran Galović
(Tina VRŠČAJ, Constantin GÖTTFERT, Franjo NAGULOV)
Križevačke artikulacije
12:15 Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci
(Anna TERÉK, Tomo PODSTENŠEK, Davor IVANKOVAC)
Đurđevačke artikulacije
12:15 Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac
(Roland ORCSIK, Lucas KRISTAN, Kristian NOVAK)
Varaždinske artikulacije
19:00 HNK, Klub Europa Media

4. lipnja 2016., subota
11:00 Okrugli stol: Modeli povezivanja književnosti Srednje Europe
20:00 Muzej Grada Koprivnice (dvorišče)
Zvjezdana noć: impresije srednjoeuropske književnosti
Čitanje (gratis) + coctail de musée d’Chpoljareaux (gratis) + koncert (gratis)
Impresariji: irgalmas (milostiva) Anna Terék, gospa Tina Vrščaj, Herr Constantin Göttfert, gazda Roland Orcsik, gospod Tomo Podstenšek, preštimani Kristian Novak, g. Davor Ivankovac, prof. Franjo Nagulov, lieber Herr Lucas Kristan
Oberkelner: Marijan Špoljar

zatvori