Srijeda, 27. ožujka 2024.

ŽELJKO KOPIĆ: Potpisao bih ovo kao svoj najveći trenerski uspjeh

Nakon veličanstvene pobjede od 3:0 nad Rijekom u uzvratu polufinala Kupa te plasmanom u finale, trener koprivničkog prvoligaša Željko Kopić otvoreno je i emotivno pohvalio svoju momčad.

– Dečki su pokazali sve ono što smo radili, pokazali su mentalnu stabilnost. Prvih pola sata Rijeka je bila bolja momčad, međutim kad momčad na taj način uđe u utakmicu, gdje je spremna odgovoriti na svaki zahtjev i izvlači jednostavno sve iz sebe, dođe onih par minuta koje smo čekali, koje usmjere utakmicu… Tijek događaja usmjeriš na svoju stranu i mislim da smo zasluženo pobijedili – rekao je Kopić na konferenciji za medije netom nakon pobjede, još zadihan od slavlja.

– To su dečki koji me slijede na pravi način, koji se drže dogovora. Cijelo vrijeme govorim, imali smo i loših utakmica i ovoga i onoga, ali nikada nije bilo upitno žele li to oni nego je samo bilo bitno da dođu u pravo stanje, da se posloži tih jedan posto. Sve smo odradili na najbolji mogući način, faza obrane je bila jako dobra… Znali smo da će Rijeka raditi presing, ali i da će doći do situacija u kojima ćemo uspjeti spajati posjede, onda znam da smo izuzetno opasni. No, dečki su jednostavno odradili fantastičan posao.

Na novinarsko pitanje smatra li ovu pobjedu svojim najvećim trenerskim uspjehom u dosadašnjoj karijeri, Kopić je odgovorio: – Kada krećeš kao trener pionira Dragovoljca i kad pobijediš recimo Hajduk ili nekoga to ti je kraj svemira, i meni je to tad bio kraj svemira. No, kad se sve stavi na jednu hrpu, ovo je definitivno nešto na što sam ponosan i što mogu potpisati kao svoj najveći trenerski uspjeh, ali ponavljam: momčad je ta koja je ovo odradila.

Željko Kopić. Snimio Marko Posavec.
Željko Kopić. Snimio Marko Posavec.

Može li Slaven u finalu učiniti nemoguće? – Mi smo svakako u ovom polufinalu biti autsajderi, ne moramo se lagati – podsjeća Kopić. – To smo i u finalu, ali cijelo vrijeme govorim, kao kada smo na Poljudu vodili 2:0 pa završili s 2:2 – jednostavno ne želim da u bilo koju utakmicu idemo kao nekakvi turisti, kao “mi smo došli, idemo nešto odigrati, ovi su favoriti…” Prvo trebamo na pravi način odraditi prvenstvo i pripremiti se za to finale Kupa. Bit ćemo tamo ozbiljni, a hoće li to biti dovoljno za pobjedu, vidjet ćemo.

Put do slavlja nije bio nimalo lak, kaže Kopić. – Svi nam gledaju to polufinale kroz 180 minuta, ali naše polufinale zapravo je trajalo 270 minuta jer da smo mi u subotu loše odradili prvenstvenu utakmicu, danas ne bismo imali nikakve šanse. Ova utakmica u subotu bila nam je znak da mi tu nešto možemo napraviti i to smo u konačnici danas i napravili. To će ekipi sigurno biti dodatan vjetar u leđa za ostale utakmice u prvenstvu.

Kek: Ne treba puno filozofirati, zaslužili su i čestitam im

Trener Rijeke Matjaž Kek bio je kratak. – Prije svega čestitam Slavenu i želim im puno uspjeha u finalu. Nakon ovakvog poraza ne treba previše filozofirati, jednostavno su zaslužili i ja im još jednom od srca čestitam.

Gdje je njegova momčad zakazala? – Igrali smo baš onako kako ne bismo smjeli, kako se nismo dogovorili. Ostavili smo im prostor, oni su bili željni te kontre, u prvom momentu su nam zabili gol, njima se odbilo od stative, nama se nije… Tako je to u sportu. Poslije nekih trenutaka u kojima se Rijeka digla i postala nešto, dolaze i takve utakmice. Naravno da svi mi koji smo bili dolje moramo preuzeti odgovornost, ja sam tu prvi i uopće nema rasprave. Ovo je katastrofa, velika isprika našim navijačima. Porazi su sastavni dio sporta, s time se mora znati živjeti. Nakon poraza od 3:0 tražiti nešto, neki faul, neku stativu, što bi bilo kad bi bilo… Nema opravdanja. Sigurno će biti posljedica, ali to je druga priča, nećemo danas o tome.

Na kakve posljedice točno misli? – Netko mora preuzeti odgovornost. Ako smo znali reagirati kada smo pobjeđivali, moramo znati i sada. To je stvar razgovora i dogovora u klubu. Očito nam u nekim momentima možda ide svima predobro pa ćemo se morati vratiti korijenima koji su digli Rijeku. Još je sedam kola do kraja i moramo gledati da osiguramo to drugo mjesto, da osiguramo Europu. Sigurno će biti neugodnih razgovora jer poslije takvog rezultata ništa drugo ne zaslužujemo, počevši od mene pa do igrača.

zatvori