Utorak, 22. listopada 2024.

ŽELJKO KOPIĆ: Potpisao bih ovo kao svoj najveći trenerski uspjeh

Nakon veličanstvene pobjede od 3:0 nad Rijekom u uzvratu polufinala Kupa te plasmanom u finale, trener koprivničkog prvoligaša Željko Kopić otvoreno je i emotivno pohvalio svoju momčad.

– Dečki su pokazali sve ono što smo radili, pokazali su mentalnu stabilnost. Prvih pola sata Rijeka je bila bolja momčad, međutim kad momčad na taj način uđe u utakmicu, gdje je spremna odgovoriti na svaki zahtjev i izvlači jednostavno sve iz sebe, dođe onih par minuta koje smo čekali, koje usmjere utakmicu… Tijek događaja usmjeriš na svoju stranu i mislim da smo zasluženo pobijedili – rekao je Kopić na konferenciji za medije netom nakon pobjede, još zadihan od slavlja.

– To su dečki koji me slijede na pravi način, koji se drže dogovora. Cijelo vrijeme govorim, imali smo i loših utakmica i ovoga i onoga, ali nikada nije bilo upitno žele li to oni nego je samo bilo bitno da dođu u pravo stanje, da se posloži tih jedan posto. Sve smo odradili na najbolji mogući način, faza obrane je bila jako dobra… Znali smo da će Rijeka raditi presing, ali i da će doći do situacija u kojima ćemo uspjeti spajati posjede, onda znam da smo izuzetno opasni. No, dečki su jednostavno odradili fantastičan posao.

Na novinarsko pitanje smatra li ovu pobjedu svojim najvećim trenerskim uspjehom u dosadašnjoj karijeri, Kopić je odgovorio: – Kada krećeš kao trener pionira Dragovoljca i kad pobijediš recimo Hajduk ili nekoga to ti je kraj svemira, i meni je to tad bio kraj svemira. No, kad se sve stavi na jednu hrpu, ovo je definitivno nešto na što sam ponosan i što mogu potpisati kao svoj najveći trenerski uspjeh, ali ponavljam: momčad je ta koja je ovo odradila.

Željko Kopić. Snimio Marko Posavec.
Željko Kopić. Snimio Marko Posavec.

Može li Slaven u finalu učiniti nemoguće? – Mi smo svakako u ovom polufinalu biti autsajderi, ne moramo se lagati – podsjeća Kopić. – To smo i u finalu, ali cijelo vrijeme govorim, kao kada smo na Poljudu vodili 2:0 pa završili s 2:2 – jednostavno ne želim da u bilo koju utakmicu idemo kao nekakvi turisti, kao “mi smo došli, idemo nešto odigrati, ovi su favoriti…” Prvo trebamo na pravi način odraditi prvenstvo i pripremiti se za to finale Kupa. Bit ćemo tamo ozbiljni, a hoće li to biti dovoljno za pobjedu, vidjet ćemo.

Put do slavlja nije bio nimalo lak, kaže Kopić. – Svi nam gledaju to polufinale kroz 180 minuta, ali naše polufinale zapravo je trajalo 270 minuta jer da smo mi u subotu loše odradili prvenstvenu utakmicu, danas ne bismo imali nikakve šanse. Ova utakmica u subotu bila nam je znak da mi tu nešto možemo napraviti i to smo u konačnici danas i napravili. To će ekipi sigurno biti dodatan vjetar u leđa za ostale utakmice u prvenstvu.

Kek: Ne treba puno filozofirati, zaslužili su i čestitam im

Trener Rijeke Matjaž Kek bio je kratak. – Prije svega čestitam Slavenu i želim im puno uspjeha u finalu. Nakon ovakvog poraza ne treba previše filozofirati, jednostavno su zaslužili i ja im još jednom od srca čestitam.

Gdje je njegova momčad zakazala? – Igrali smo baš onako kako ne bismo smjeli, kako se nismo dogovorili. Ostavili smo im prostor, oni su bili željni te kontre, u prvom momentu su nam zabili gol, njima se odbilo od stative, nama se nije… Tako je to u sportu. Poslije nekih trenutaka u kojima se Rijeka digla i postala nešto, dolaze i takve utakmice. Naravno da svi mi koji smo bili dolje moramo preuzeti odgovornost, ja sam tu prvi i uopće nema rasprave. Ovo je katastrofa, velika isprika našim navijačima. Porazi su sastavni dio sporta, s time se mora znati živjeti. Nakon poraza od 3:0 tražiti nešto, neki faul, neku stativu, što bi bilo kad bi bilo… Nema opravdanja. Sigurno će biti posljedica, ali to je druga priča, nećemo danas o tome.

Na kakve posljedice točno misli? – Netko mora preuzeti odgovornost. Ako smo znali reagirati kada smo pobjeđivali, moramo znati i sada. To je stvar razgovora i dogovora u klubu. Očito nam u nekim momentima možda ide svima predobro pa ćemo se morati vratiti korijenima koji su digli Rijeku. Još je sedam kola do kraja i moramo gledati da osiguramo to drugo mjesto, da osiguramo Europu. Sigurno će biti neugodnih razgovora jer poslije takvog rezultata ništa drugo ne zaslužujemo, počevši od mene pa do igrača.

Slušaj uživo
zatvori