Ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

VRUĆA TEMA Hoće li 50 milijuna kuna bolničkog duga pasti na leđa Podravaca i Prigoraca?

Sa 16. danom ovoga mjeseca stupila je na snagu odluka o prestanku procesa sanacije hrvatskih bolnica. Odluku je donijela Vlada na prijedlog Ministarstva zdravlja jer sanacija nije donijela očekivane rezultate. Tako bi, nakon oko dvije i pol godine, država vratila bolnice osnivačima, u slučaju koprivničke bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivničko-križevačkoj županiji.

Župan Darko Koren za Dravu.info kaže da je oko toga još dosta nedoumica: – To je dosta složeno pitanje jer nije precizno pojašnjeno što će se događati s gubicima svih tih zdravstvenih ustanova kada se vrate nama osnivačima. Zakon o proračunu govori da su svi poslovni rezultati županijskih ustanova sastavni dio županijskog proračuna, to je u biti konsolidirani proračun. U prijevodu bi to značilo da mi nasljeđujemo i te gubitke. Ja bih naravno htio dobiti precizne upute kako će se dugovi tretirati jer će to utjecati na daljnje poslovanje Županije. Trenutno jedino mogu zaključiti da se od nas očekuje da imenujemo novo Upravno vijeće koje će birati novu upravu bolnice. O tome ćemo odlučiti sljedećih dana. O ovoj iznimno važnoj temi raspravljat će se idući tjedan i na sjednici Izvršnog odbora Zajednice hrvatskih županija.

Koprivnička je bolnica u program sanacije ušla 31. siječnja 2013. godine s korigiranim manjkom od 58.800.000 kuna. Dug je u međuvremenu dosegao i 85 milijuna, da bi se do 31. ožujka ove godine smanjio na 49.700.000 kuna. Rekla nam je to sanacijska upraviteljica Sandra Sinjeri te istakla: – Neki pomak oko prihoda i rashoda ipak se dogodio prošle 2015. godine koju smo završili s minusom od 6,5 milijuna kuna. Pri tome je važno da nam HZZO nije priznao račune u visini od 4,5 milijuna kuna. Da nam je HZZO priznao tih 4,5 milijuna, minus bi bio 2 milijuna kuna. To je taman razlika koju smo morali isplatiti zaposlenicima za godišnje odmore i jubilarne nagrade.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Župan Koren kaže da se svi župani pribojavaju mogućnosti da bolnička dugovanja budu svaljena na teret osnivača: – Svima je posve jasno da je županijama nemoguće prihvatiti bolničke dugove. Županije nisu odgovorne za takvo stanje niti ga sa svojim proračunima ne mogu promijeniti. Mi primjerice imamo proračun od 150 milijuna kuna godišnje. Tim novcem trebamo podmiriti sve naše funkcije i potrebe, što govori da nemamo 50 milijuna za pokrivanje dugova bolnice. A trenutno je najvažnije pitanje kako će biti podmireni bolnički dugovi.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.
Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Kada planirate imenovati novo Upravno vijeće bolnice?

– Dogovorit ćemo se ovih dana. No to je trenutno manji problem. Daleko je važnije odrediti status tih obaveza koje bi Županija ponovnim preuzimanjem ustanove naslijedila. Trebamo točno, precizno i jasno znati kako će se to riješiti. Evidentno je da je proces sanacije kojega je pokrenula prošla vlada promašaj i po mom mišljenju za to bi netko trebao odgovarati.

Iako je podmirenje dugova najvažnije pitanje, dobro je znati kako gledate na kadrovska rješenja. Koga vidite u novoj upravi koprivničke bolnice?

– Mislim da u ovom trenutku ne bi bilo korektno govoriti o tome. Novo Upravno vijeće bit će konstituirano na razini dogovora županijske izvršne vlasti. No morate znati da zakon točno propisuje tko treba biti u Upravnom vijeću, ispred osnivača, zaposlenika i struke. Nakon objave natječaja Upravno će vijeće odlučiti tko će biti novi ravnatelj. Možemo špekulirati o imenima, no od toga trenutno, osim zabavljanja javnosti, nema u ovoj fazi prevelike koristi.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori