Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Mala knjižnica u Svitanju obogaćena novim slikovnicama

Prema UNICEF-ovom istraživanju, svako treće dijete u Hrvatskoj nema svoju slikovnicu. Upravo je taj podatak ponukao koprivničke knjižničare na osnivanje tzv. ‘Malih knjižnica’. Jedna od njih je i ona u Centru za pružanje usluga u zajednici Svitanje, čiji je fundus danas obogaćen novim naslovima.

Slikovnice su tijekom veljače uz Međunarodni dan darivanja knjiga darovala koprivnička djeca, rekla je Danijela Petrić s Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice Fran Galović:

Tako je prikupljeno oko 60 slikovnica, a sudjelovalo je 25 korisnika. Većinom su to bili mališani koji su doista s radošću donosili te slikovnice, s veseljem su ih poklanjali. Ova se akcija zove „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Oni su znali da će te slikovnice biti darovane onima koji ih nemaju.

Ravnatelj Svitanja Milivoj Androlić podsjetio je da je projekt osnivanja Male knjižnice u njihovoj ustanovi počeo prije godinu dana:

Glavna ideja je oformiti Malu knjižnicu u Svitanju s ciljem da se ovdje posuđuju slikovnice i da dođu do najmlađih koji ih nemaju. Nije cilj da slikovnice ovdje stoje i „spavaju“, da se ovdje pročitaju i opet vrate na police već da korisnici usluga Svitanja posude ovdje slikovnicu, da ju odnesu kući. Tako njihova mlađa braća koja nemaju ni prilike vidjeti, a kamo li koristiti slikovnicu, da budu redovni korisnici knjige, da im se čita…

Spomenimo i kako je ovo jedna od akcija kojima koprivnički knjižničari potiču čitanje od najranije dobi.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori