Ponedjeljak, 3. lipnja 2024.

SKUPŠTINA ODOBRILA Župan Koren pregovarat će o povratku osnivačkih prava nad bolnicom

Županijska skupština je s 20 vladajućih ‘za’ i 12 suzdržanih oporbenih glasova dala županu Darku Korenu mandat da pregovara o sporazumu kojim bi Županija trebala natrag preuzeti osnivačka prava nad županijskom Općom bolnicom “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici.

Naime, Vlada je nakon gotovo tri godine zaustavila program sanacije dugovanja hrvatskih bolnica jer – nije uspio. Država tako želi natrag osnivačima vratiti njihove ustanove pri čemu se župan Koren i njegovi suradnici pribojavaju da će dugovi koprivničke bolnice spasti na teret županijskog proračuna. Konkretno, sporan je čl. 2 Sporazuma kojega predlaže država, a u kojemu stoji da će se dugovanje bolnice, koje u ovom trenutku iznosi oko 50 milijuna kuna, podmiriti do 2018. godine iz tekućeg poslovanja.

To je neprovedivo! – ocijenio je župan Koren te obrazložio županijskim skupštinarima zakonske odredbe o proračunu: – Po novom Zakonu o proračunu mi imamo konsolidirani proračun svih ustanova kojima je Županija osnivač. S bolnicom, to će biti svota veća od 300 milijuna kuna. Ne možemo otkloniti strah da bismo s ustanovom preuzeli i obvezu saniranja gubitka bolnice.

Tome treba dodati i odredbe Zakona o ustanovama, prema kojima je Županija solidarni dužnik svim ustanovama kojima je osnivač. Župan Koren vjeruje da Županija ne može izbjeći ponovno preuzimanje osnivačkih prava bolnice, no zbog tereta mogućih posljedica zatražio je od članova Županijske skupštine podjelu odgovornosti: – U tome nisam sam. Tražim da mi date suglasnost kojom bih imao mandat da ipak na neki način utvrdimo sadržaj ovog sporazuma koji bi nam davao garanciju da nećemo s ustanovom preuzeti i njen gubitak. Želim prevenirati prijetnje po kojima bi dugovanje bolnice moglo pasti na teret Županije.

Bivši ravnatelj koprivničke bolnice, nezavisni skupštinar Mijo Bardek, izrazio je razumijevanje zbog županovih strahova: – Razumijem da nosite veliki teret. No, samo podsjećam da sam upozoravao da nikad ne bih potpisao ugovor s Ministarstvom kakav ste potpisali. A tada niste tražili suglasnost Skupštine. Pogriješili ste što tadašnjim ugovorom niste ostavili mogućnost da imate uvid u poslovanje bolnice i nastajanje novih dugova. A trenutno nam drugo ne preostaje. Osim toga, iz neslužbenih izvora sam čuo da je projekt izgradnje novog odjela pedijatrije za Koprivnicu ukinut, što nije dobro.

Za govornicu je izašao i predstavnik oporbenog bloka Marinko Bagarić koji je također izrazio razumijevanje za županove dvojbe: – Vjerujem da vam nije lako jer je riječ o važnoj i teškoj odluci. No, prijedlog ove odluke dočekao nas je na klupama. Mi kao klub nismo za to znali, nismo imali prilike porazgovarati ni između sebe, a kamoli se konzultirati sa stručnjacima. S obzirom na to da nemamo dovoljno informacija, mi ćemo biti suzdržani.

Član Skupštine i saborski zastupnik, HDZ-ov Damir Felak, podsjetio je na to da dvije milijarde kuna, koliko je tijekom programa uloženo u sanaciju dugovanja hrvatskih bolnica, nije bilo dovoljno. Stoga će nova vlada zajedno s osnivačima trebati naći rješenje. No, jasno mu je da će dugovi i dalje rasti ako bolnica neće dobiti dovoljno novca za normalan rad.

HSS-ov Zdravko Gašparić zadovoljan je županovim prijedlogom, ali ga brine kako će se namaknuti novac za podmirenje duga koji se svakodnevno povećava.

Raspravu o ovoj vrućoj temi, koja bi trebala sve zabrinuti, završio je župan Koren. Najavio je da će ovu temu nametnuti i u Zajednici županija te izvijestio da bi do ponedjeljka 2. svibnja trebao u ime osnivača imenovati tri člana Upravnog vijeća bolnice. Ono će pak imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja i pokrenuti postupak izbora ravnatelja. Hoće li to napraviti prije potpisivanja sporazuma o vraćanju osnivačkih prava bolnice, još ne zna.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori