Nedjelja, 29. rujna 2024.

Može li Koprivnica bolje iskoristiti obvezu rada za opće dobro?

Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, svi radno sposobni korisnici mjesečne naknade moraju se odazvati pozivu lokalne uprave na rad za opće dobro bez naknade. U slučaju da to odbiju, ostaju bez naknade na šest mjeseci. Prema podacima koprivničkog Centra za socijalnu skrb, lani je takvu pomoć koristila 251 osoba u Koprivnici, no samo ih je 74 odradilo svoju obvezu rada za opće dobro.

Da koprivnička Gradska uprava slabo koristi mogućnost angažiranja korisnika mjesečne naknade, zaključila je gradska vijećnica, HDZ-ova Emina Kovačević:

– Kad bi se to pomnožilo s 30 sati mjesečno, koliko oni mogu minimalno odraditi, dobila bi se brojka od gotovo 90.000 radnih sati. Ta se količina u maksimalnom iznosu penje na gotovo 300.000 sati koliko su u 2015. godini mogli raditi. Njihovim neangažiranjem, Grad Koprivnica je izgubio između milijun i 2,7 mil. kuna u radovima. To me navodi na zaključak da Grad ili ne zna ili ne želi iskoristiti ovu mogućnost. S druge strane imamo prilike čuti primjedbe brojnih građana da još uvijek nije uklonjena sipina od posipanja snijega s prometnica i pješačikih staza, da još nisu pokošene javne površine, a može ih se angažirati i na uklanjanju ambrozije s kojom imamo problema u Koprivnici. Sve se to moglo riješiti da Grad Koprivnica koristi ovu mjeru. To nas ne bi ništa koštalo, a pomoglo bi građanima. Osim toga i korisnici ove naknade bi radnim angažiranjem ponovo stekli radne navike, samopouzdanje i osjećaj korisnosti u društvenoj zajednici u kojoj žive.

Nakon ovoga što ste primijetili, što očekujete i predlažete?

– Očekujem da Gradska uprava poduzme mjere da aktivira ove ljude. Za to treba organizirati akcije koje bi se mogle odrađivati u sklopu javnih radova za opće dobro. Tako bi se uštedio proračunski gradski novac. Sve je na profesionalcima iz Gradske uprave. Oni moraju odrediti akcije, uputiti zahtjev Centru za socijalnu skrb koji poziva korisnike mjesečne naknade da se odazovu radovima za opće dobro. Neprihvaćanje ovog radnog angažmana nosi rizik ostanka bez naknade.


Da je lani na društveno korisnom radu u sustavu Grada Koprivnice bilo angažirano 74 korisnika mjesečne naknade potvrdio je i nadležni pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski. Da u Gradskoj upravi ozbiljno vode računa o tim građanima i njihovim društvenim obvezama, govori i podatak da je ove godine na društveno korisnom radu bila angažirana već 21 osoba. Konkretne brojke, ali i stvarno iskustvo, govore da je situacija s angažiranjem korisnika zajamčene minimalne naknade u Koprivnici odlična, zaključio je pročelnik Ledinski istaknuvši neke od detalja:

– Brojke su impozantne. Prošle 2015. godine u tom je sustavu odrađeno 4.300 radnih sati društveno korisnog rada, a ove godine još 1.500 sati. A da je riječ o sustavu koji nije mjerljiv samo količinom sati i njihovom financijskom vrijednošću, govori nam i primjer jednog mlađeg korisnika koji se odazvao društveno korisnom radu u Osnovnoj školi “Braća Radić”. Nadležni u školi u Miklinovcu su ustanovili da je uspostavio izuzetno kvalitetan odnos s jednim učenikom kojemu je trebala pomoć u nastavi. Sve je to rezultiralo time da smo tog mladog čovjeka zaposlili kao pomoćnika u nastavi u toj školi i trenutno radi s djecom na tom poslu.

Tko je konkretno nadležan za kreiranje i provedbu rada za opće dobro u Koprivnici?

– Nadležni su prvenstveno zaposlenici u gradskom Odjelu za društvene djelatnosti. Gradske ustanove i poduzeća poput Komunalca ili škola ili Muzeja izraze svoje potrebe za angažmanom ovih naših sugrađana. Potom zaposlenici Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji imaju svojevrsnu posredničku ulogu, zovu potencijalne kandidate i angažiramo ih prema njihovim sposobnostima. No kad govorimo o ovoj temi, iznimno je važno imati na umu da je riječ o potpuno, ali i o djelomično radno sposobnim građanima. Oni rade na uglavnom pomoćnim poslovima čišćenja i održavanja, ili pak pomoćnim poslovima u školi. Rade poslove za koje su kompetentni i sposobni.

Kad usporedimo brojke, ispada da još uvijek ima dosta prostora za proširenje programa društveno korisnog rada. Znači li to da u Koprivnici nema dovoljno posla za ovu skupinu građana?

– Naravno da prostora ima i iako smo trenutno zadovoljni, jedan od naših zadataka je da dodatno radimo na prezentaciji mogućnosti tih ljudi i prezentiranju dobrih primjera poput ovog mladića koji sada radi kao pomoćnik u nastavi u školi u Miklinovcu. To mora biti od obostrane koristi: i Gradu da se kroz rad opravdaju sredstva, ali i tim našim sugrađanima da nemaju dojam socijalne isključenosti već da kroz društveno koristan rad steknu dojam da su korisni u društvu.

Vijećnica Kovačević upozorila je da građani misle da bi u Koprivnici moglo biti organizirano daleko više društveno korisnog rada. Prema Vašem mišljenju, je li to doista tako i na kojim područjima bi se dodatno moglo organizirati taj vid djelatnosti?

– U cijelom sustavu, u svim našim poduzećima, školama, u Gradskoj upravi… svugdje ima mjesta. No treba biti pošten i realan. Od 251 korisnika ima djelomično radno sposobnih pa nije lako pronaći što oni doista mogu raditi. Mi uvijek inzistiramo na poimanju da je riječ o živim ljudima, a ne o brojkama koje su dio administrativnog postupka. Za svakog pojedinog čovjeka moramo ustanoviti što je sposoban raditi i tražiti mu odgovarajući posao. To jest teži put i to jest kompliciranije, ali se tako moramo odnositi jer je riječ o ljudima, našim sugrađanima, a ne o statističkim podacima.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori