Srijeda, 26. lipnja 2024.

PITANJE DRŽAVNOG UDJELA Što se kuha oko Podravke?

Koprivnička Podravka bila je tema kojom je završila jučerašnja, dvadeseta po redu sjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Marinko Bagarić ispred oporbenog kluba SDP-HNS-HSU uputio je prijedlog, molbu ili više apel županu Korenu, saborskom zastupniku Felaku i svima koji imaju utjecaja: – Svaki dan čitamo da država prodaje državne tvrtke, a među njima i našu Podravku. Naravno da nas sve zanima što će se s Podravkom dogoditi. Prijedlog našega kluba je da koliko možemo, koliko možete, utječete na one na koje možete utjecati da država ne proda svoj udio u Podravki kako to za Podravku ne bi bila pustolovina, a za nekoga lovina. Znamo, imamo iskustva iz prijašnjih privatizacija kako je to završilo, tko je to provodio i što je sve radio, a znamo da je završilo negativno za hrvatski narod. To je naša molba. Nadam se da to svi podržavate i da svi stojite iza toga.

– Evo, pa naravno da se mi svi skupa želimo pridružćiti ovom apelu – odgovorio je župan Darko Koren izrazivši iznenađenje te uvjerenje da iza Bagarićeve inicijative stoji politika. Podsjetio je na to da su lokalni stranački prvaci već rekli što misle o toj temi: – Koliko iščitavam iz izjava, na ovom prostoru valjda trenutno ne postoji nitko tko bi bio drugačijeg razmišljanja iako mnogi rade kontra takvog stava. Mislim da bi bilo jako važno da predsjednik Uprave Podravke kaže što misli o tome jer je to dosta bitan faktor u toj priči. Ja osobno mogu reći da zajedno sa svojim suradnicima radimo sve ono što možemo da, možda ću upotrijebiti tešku riječ, spasimo Podravku! Ali hvala vam na brizi koju iskazujete.

Vlada još ne zna što će s Podravkom

Što će se doista dogoditi s državnim udjelom u koprivničkoj kompaniji čini se da trenutno još nitko ne zna. Od Dubravke Belas iz Vladine službe Odnosa s javnošću doznali smo da će Vlada zasjedati sutra. Hoće li tema prodaje državnog udjela u Podravki biti na dnevnom redu, odlučit će uži kabinet, možda i na samoj sjednici Vlade. No, činjenica je da su iz redova HDZ-a, i od županijskog predsjednika Darka Sobote i od predsjednika stranke i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a neki dan i od ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata koji je bio u Koprivnici, izražavana uvjerenja da je Podravka strateška kompanija na koju država dugoročno računa:

– Država će sigurno, siguran sam, zadržati udio u Podravci i neće prodavati svoj udio. Ne samo da neće prodavati udio u Podravci; stav je Vlade da ni jedno strateško trgovačko društvo u ovom trenutku ne izlazi ni u kakve prodajne aranžmane. Zbog čega? Zato što su u ovom trenutku u vlasništvu RH kompanije koje su motor i pokretač regionalnog razvoja i vlasnici kritične infrastrukture bez koje država jednostavno ne može – rekao je ministar Horvat u programu Radio Drave.

A da se nešto doista kuha, možemo zaključiti i iz službenog priopćenja kojim je Starčevićeva jučer za petak najavila sjednicu Upravnog i Nadzornog odbora. U priopćenju stoji i da Upravni i Nadzorni odbor, s obzirom na najavljenu mogućnost prodaje državnog udjela u Podravki d.d., još nisu donijeli odluku o sazivu Glavne skupštine društva. Stoga ranije objavljeni datumi, koji se odnose na upotrebu dobiti Podravke za 2015. godinu, više nisu primjenjivi. No, odredba o isplati dividende dioničarima u bruto iznosu od 7,00 kn po dionici ostaje neizmijenjena, priopćuju iz sedmerokatnice.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori