Četvrtak, 25. travnja 2024.

PLUS ZA KOPRIVNICU: ‘Treba početi od malih stvari, velike nastaju malim koracima’

Želja nam je urediti grad. Želimo šetnicu uz potok Koprivnicu, željeli bismo klupu na Bašći, da se zapuštene žardinjere u Opatičkoj ulici ispune zelenilom i da se sadnjom ruža penjačica na novoj ogradi u ulici Đure Estera stvori najduži cvjetni prolaz u Koprivnici – rekla nam je učenica koprivničke Gimnazije “Fran Galović”, Ivona Perić.

Ivona je aktivistica grupe srednjoškolaca “Plus za Koprivnicu” koja je zajedno s istomišljenicima jučer na glavnom gradskom trgu Koprivničancima predstavljala prvu inicijativu – šetnicu uz potok.

Inicijativu su s oduševljenjem pozdravili brojni prolaznici, a podrška im stiže i putem njihove Facebook stranice. – Bilo bi krajnje vrijeme! Potok teče gotovo kroz centar grada, a odnosimo se prema njemu kao da ga nema, kao da ga ni ne vidimo. Zaslužuje puno bolje mjesto u gradskom životu, puno primjerenije, ljepše i svrhovito uređenje. Šetnica bi bila dobar početak – samo je jedan od komentara.

Na pitanje zašto su se odlučili za pokretanje ovih inicijativa, koje su poslane u Gradsku upravu i Komunalac, odgovorila nam je učenica koprivničke Gimnazije, Lucija Šestak. – Treba početi od malih stvari, velike nastaju malim koracima – rekla je. Lucija se u ovu aktivističku grupu uključila jer je htjela dokazati da može napraviti nešto za ovaj svijet, a nada se da će u budućnosti osnovati i svoju aktivističku grupu.

Time je zapravo vrlo jednostavno sažela i objasnila cilj projekta “Grad na drugi pogled” unutar kojeg je grupa osnovana, a kojim se želi, prema riječima jedne od voditeljica Tanje Vujasinović, osposobiti učenike da samostalno razmišljaju i sudjeluju u razvoju svog grada te da nakon završetka programa i dalje nastave djelovati.

 

zatvori