Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Imate problema s poremećajem pažnje? Ovaj sustav može vam pomoći

U koprivničkom Domu mladih od danas djeca, ali i odrasli mogu koristiti Play Attention – novi sustav učenja koji može znatno pomoći u koncentraciji, smanjenju impulzivnosti i povećanju produktivnosti i samopouzdanja, posebice kod osoba s ADHD-om.

Da će ovaj sustav pomoći njezinom sinu Tristanu koji boluje od ADHD-a i disleksije, nada se Maja Ostriž koja je za Play Attention čula prije dvije godine kada je prezentiran u gradu.

U pravilu bi trebao naučiti da mozak sam stvori funkcije i da sam prestane obraćati pažnju na okolinu i da se može fokusirati na zadatak koji ima. To ne mora biti nužno škola, njega ako iz boravka uputite da se ide preobući u pidžamu, on do sobe ima još šest stvari koje usput napravi, pa dok dođe do sobe zaboravi uopće što radi, zna da ide u spavaću sobu, ali izgubi se ono po što smo išli.

Korištenje sustava bit će besplatno za sve osnovnoškolce i predškolce s područja grada Koprivnice, dok će ostali građani plaćati 50 kuna po tretmanu. Taj će novac biti utrošen na održavanje uređaja i refundiranje dijela plaća za dvoje zaposlenika koji će na tome raditi, pojasnila je predsjednica Uprave Komunalca, koji je uređaj dobio na upravljanje, Maja Hleb. Na jučerašnjem predstavljanju Hleb je također savjetovala roditeljima da se unaprijed predbilježe za korištenje uređaja kako bi se, ovisno o interesu, organiziralo i radno vrijeme.

Uređaj je kupio Grad Koprivnica i za njega je izdvojio 22 tisuće kuna. Zrinski trg to smatra dobrim ulaganjem zbog brojnih upita roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika, pojasnio je koprivnički dogradonačelnik, Mišel Jakšić:

Imali smo nekoliko roditeljskih upita, ali i od teta u vrtiću i nastavnika iz škola. Jednostavno nam se uklopilo u neke naše gabarite, u razvoj Doma mladih kao mjesta okupljanja mladih, savladavanja novih vještina, učenja i savladavanja bolesti i poremećaja koje imaju.

Dosadašnja iskustva pokazuju da su prvi pomaci vidljivi već nakon dvadestak tretmana, rekao je Koprivničancima predsjednik Udruge za razumijevanje ADHD-a “Buđenje” iz Zagreba, Marko Ferek. Stoga je za očekivati da će i u Koprivnici biti pomaka na bolje.

zatvori