Ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

Može li javni prijevoz zamijeniti automobile?

U prostorima Koprivničko-križevačke županije jučer je održana radionica u sklopu projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske.

Radi se o projektu koji se na području Varaždinske, Međimurske i naše županije provodi od 2014. i kojemu je cilj povezati te tri županije u jedan prometni sustav. Konkretnije, izradit će se master plan koji će dati rješenja i uporišta za sve buduće prometne projekte, ubrzati njihovu pripremu i povećati vjerojatnost njihovog financiranja iz EU fondova, rekao je uoči radionice voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Koprivničko-križevačke županije Vladimir Šadek te dodao:

Ono što bismo na području naše županije i regije željeli postići je da stanovništvo nije toliko ovisno o automobilima već da se više fokusira na javni prijevoz. Vjerujemo da će se to u daljnjoj budućnosti uspjeti realizirati.

Vladimir Šadek. Ustupila Koprivničko-križevačka županija.
Vladimir Šadek. Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Vođeni tim ciljem na jučerašnjoj su radionici, na kojoj su između ostalih sudjelovali Savez za promet naše županije te gradovi i ustanove koje se bave prijevozom, prezentirane aktivnosti u okviru projekta kao i Izvješće o napretku izrade Master plana i koje su, prema Šadekovim riječima, crne rupe u prometu na našem području. Koprivničko-križevački župan Darko Koren projekt je ocijenio strateškim u dugoročnom razdoblju:

Okupili smo se u vrlo jakom sastavu, rekao bih kompletni što govori u prilog činjenici da smatramo važnim naš današnji susret i ovu temu, iako je ona kao projekt na nekakvom početku. Projekt  zvuči jako ozbiljno i to jest i mislim da će u budućnosti takav jedan pristup biti neizbježan.

Spomenimo i da je ukupna vrijednost projekta, koji će trajati do rujna ove godine, oko 5.200.000 kuna, da Europska unija financira 85% preko Fonda za regionalni razvoj te da od ostalog iznosa 60% sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Same županije u cjelokupnom projektu sudjeluju sa 100 tisuća kuna.

zatvori