Petak, 26. travnja 2024.

MUZEJSKA AKCIJA Kliknite na kulturni krajolik

‘Klik na kulturni krajolik’ naziv je edukativne muzejske akcije koja se održava u sklopu ovogodišnjeg programa Međunarodnog dana muzeja. Muzej grada Koprivnice tako poziva građane da fotografiraju kulturni krajolik u Koprivnici i okolici, a oni najuspješniji bit će i nagrađeni.

“Klik je zvuk koji se u suvremenom svijetu vrlo često čuje i veže se najčešće uz modernu tehnologiju današnjeg svijeta (klikom nastaje fotografija, video, pale se i gase razni aparati, automobili, letjelice, ali klik asocira i na korištenje društvenih mreža te umrežavanje ljudi diljem svijeta preko popularnog „lajkanja“)” – pojašnjavaju iz koprivničkog Muzeja.

U akciju ulazi bilo kakva ljudska intervencija u prirodni okoliš, odnosno kulturni krajolik u širem smislu: to mogu biti čitave prirodne cjeline, pojedini predmeti baštine ili građevine smještene u krajoliku, predmeti koji podsjećaju na promjene u krajoliku tijekom vremena ili primjeri koji potiču na vrednovanje i zaštitu današnjih, još uvijek očuvanih, krajolika.

Cilj ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, odnosno njegove teme “Muzeji i kulturni krajolik”, jest ukazati na misiju muzeja kao ustanova koje su odgovorne kako za baštinu koju čuvaju u muzejima, tako i za baštinu u njihovom okruženju.

Sudionici akcije trebaju pronaći te kamerama ili fotoaparatima zabilježiti dojmljive kulturne krajolike u svojoj okolini. Izbor prikupljenih fotografija bit će predstavljen u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a oni najuspješniji bit će posebno nagrađeni na završnoj svečanosti, u srijedu 18. svibnja u Muzeju grada Koprivnice, uz bogat izložbeni program.

U akciju se mogu uključiti svi građani, a osobito mladi, tj. učenici i studenti. Fotografije trebaju biti poslane do 18. svibnja te poslane na [email protected].

zatvori