Subota, 27. travnja 2024.

Svečano obilježena 80. obljetnica rođenja slikara Josipa Turkovića

Udruga „Peski-Art Đurđevac“, Mjesni odbor Peski-Đurđevac i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja organizirali su svečanost obilježavanja 80. obljetnice rođenja hrvatskog i đurđevačkog slikara Josipa Turkovića.

Na datum njegova rođenja, 4. travnja, na nekadašnjoj obiteljskoj kući Turkovićevih u đurđevačkoj Ulici Matije Gupca 61, spomen-ploču je otkrila slikareva supruga Ivanka. Kako je naglašeno, Josip je u toj kući proveo djetinjstvo i mladost te započeo svoj slikarski put. O tome svjedoči i zidna slika na dvorišnom pročelju kuće „Legenda o Picokima“ koja je sačuvana zahvaljujući sadašnjim vlasnicima kuće, obitelji Zorice Vidaković.

Uz članove obitelji, suprugu Ivanku, kćerku Evelinu, sina Tomislava i sestru Doricu Sušanj, na svečanosti su se okupili i drugi slikarevi prijatelji i štovatelji.

O umjetničkom radu, djelu i biografiji govorio je Turkovićev učenik, kasnije i prijatelj Zdravko Šabarić koji je i autor teksta za prigodni katalog koji su izdali organizatori.

O Joži Turkoviću kao prijatelju i suradniku veoma je nadahnuto i emotivno govorio njegov suradnik i prijatelj Luka Kokotić. On je napisao i prigodnu pjesmu koju je krasnoslovio Matija Vogrinčić.

U ime Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja svoje impresije iznio je pročelnik Zmajskoga stola Križevci i poznati slikar prof. Zoran Homen.

Okupljene su pozdravili i predsjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, te predsjednik Udruge „Peski-Art Đurđevac“ Franjo Mihočka, dok su Družbu Braće Hrvatskoga Zmaja predstavljali pročelnik Zmajskog stola iz Križevaca prof Zoran Homen i akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar. U programu koji je vodila Anđela Lenhard Antolin su sudjelovali i članovi Udruge cimbalista Hrvatske.

zatvori