Četvrtak, 16. svibnja 2024.

IZLOŽBA O DIMU ‘Priča o duhanu’ stiže u Galeriju Koprivnica

Nakon Gradskog muzeja u Virovitici, Muzej grada Koprivnice drugi je muzej u Hrvatskoj koji u petak, 22. travnja 2016. u 18:30 u Galeriji Koprivnica na Dan planeta Zemlje, u Koprivničkom klimatskom tjednu, predstavlja gostujuću izložbu “Dim – priča o duhanu” Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Autorica ove intrigantne izložbe je Marija Živković, viša kustosica Etnografskog muzeja koja je kroz nekoliko tematskih izložbenih cjelina ispričala vrlo zanimljivu priču o duhanu kao biljci koju su istodobno nazivali kraljicom među biljkama, ali i đavoljom travom, o značenju duhana u pretkolumbovskoj Americi te njegovom širenju diljem svijeta.

Kroz mnogo malih priča približit će se publici životi onih kojima je duhan bio egzistencija: od šamana koji su se trovali duhanom kako bi uspostavili kontakt sa svijetom duhova, preko dalmatinskih berača kojima je duhan značio kruh, do rovinjskih tabakina – žena koje su radom u duhanskoj industriji dobile priliku za emancipaciju.

Izložba će ispričati priču o reklamama kojima je duhanska industrija nastojala prigrliti što više korisnika, te o svim onim redateljima koji su svoje filmove zavili u duhanski dim. Mnogo o ulozi cigarete na filmu, ali i o povijesti filma, možete saznati na predavanju Deana Šoše u petak, 6. svibnja, u 19 sati u Galeriji Koprivnica.

Jedna od tema u izložbi je i zabrana konzumiranja duhana kroz povijest – od smrtnih kazni do konačnih znanstvenih dokaza o štetnosti duhanskih proizvoda, uz koju su vezana i popratna događanja – tribina Cigarete ubijaju koja će se održati u srijedu, 27. travnja u 12 sati u Galeriji Koprivnica kao jedno od događanja u Koprivničkom klimatskom tjednu.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 22. travnja u 18:30 u Galeriji Koprivnica. Svi zainteresirani tamo će po prvi puta u Koprivnici moći vidjeti zanimljive predmete poput japanske lule kiseru, kineskih burmutica, afričkih nargila i sl., te se upoznati s pomodnostima uživanja duhana i mnogim drugim zanimljivim pričama i predmetima.

Izložba će u Galeriji Koprivnica ostati postavljena do 12. svibnja.

Pregled događanja
  • Otvorenje izložbe ‘Dim – priča o duhanu’, petak, 22. svibnja u 18:30 – Galerija Koprivnica;
  • Tribina ‘Cigarete ubijaju’, srijeda, 27. travnja u 12 sati – Galerija Koprivnica;
  • Predavanje Deana Šoše o cigaretama na filmu i povijesti filma, petak, 6. svibnja u 19 sati – Galerija Koprivnica.
zatvori