Ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

IZBORI U HDZ-U Sobota: Izlaznost je odlična, ali pojedine sredine nisu dale očekivani doprinos

HDZ je u nedjelju za predsjednika stranke očekivano izabrao Tomislava Karamarka. Iako je on bio jedini kandidat, u stranci ističu kako su izbori provedeni po načelu ‘jedan čovjek – jedan glas’.

Predsjednik podravsko-prigorskog HDZ-a Darko Sobota zadovoljan je odazivom stranačkih kolega: – Odaziv za ove prve izbore po principu “jedan član – jedan glas” bio je više nego zadovoljavajući. U našoj županiji na izbore je izašlo gotovo 50% našeg članstva što je više nego dobro i mi smo više nego zadovoljni. Od više od 5.000 članova samo je pet nevažećih listića pa zaključujem da je potporu predsjedniku Karamarku dalo 99,8% stranačkih kolega koji su izašli na izbore.

Ovim rezultatom zadovoljni su i u stranačkoj središnjici, kaže Sobota te ističe da je u Podravini i Prigorju izlaznost veća od prosjeka. U najvećem dijelu općinskih i gradskih sredina većina članova izašla je na izbore, no kaže i da u nekim sredinama odaziv nije bio očekivan: – Pojedine sredine nisu dale doprinos koji se od njih očekivao. To nam govori da se na terenu nije odradilo što je trebalo, no to ćemo analizirati i zaključiti što treba odraditi da bi u narednim izbornim procesima odaziv i rezultati bili bolji.

Čime su podravsko-prigorski članovi HDZ-a motivirani da izađu na unutarstranačke izbore?  – Prije svega to je činjenica da je stranka pod vodstvom predsjednika Karamarka u posljednje četiri godine u pet izbornih procesa ostvarila pobjedničke rezultate. Tome treba dodati i konsolidaciju stranke te optimizam i osjećaj vjere u bolje sutra svih nas.

Što slijedi dalje? – Tijekom ovog i idućeg tjedna nastavljamo s unutarstranačkim izborima na općinskim, gradskim i županijskim nivoima. Konkretno, ovaj tjedan su izbori u općinama i gradovima, idući tjedan u županijama, a sve će završiti 28. svibnja 17. Općim saborom stranke što će biti održan u Zagrebu – najavljuje Sobota.

Na upit je li se kandidirao za predsjednika podravsko-prigorskog HDZ-a, Sobota kaže: – Ne, nisam se još kandidirao za predsjednika, ali ću se kandidirati.

Hoće li imati protukandidata? – Ja za sad ne znam hoću li imati protukandidata i teško mi je o tome govoriti. No ono što me veseli jest činjenica da su mi svi lokalni čelnici, Županijski odbor i mojih desetak najbližih suradnika dali podršku. To mi i daje pravo da se kandidiram za još jedan predsjednički mandat.

Što očekuje u Koprivnici? – Očekujem da će u Koprivnici, kao i u svim ostalim sredinama, proteći sve u najboljem redu, jer to i priliči Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Ako me pitate očekujem li promjene ili tko će pobijediti, to mi je sada teško prognozirati.

– S obzirom na političke planove koje HDZ ima za Koprivnicu, mislite li da bi u gradskom vodstvu stranke trebalo doći do promjene ili ne?

– Ha, ha, ha. Naši politički planovi su da na sljedećim lokalnim izborima zajedno s našim koalicijskim partnerima osvojimo vlast u Koprivnici. Hoće li do promjene doista doći ili neće… vidjet ćemo. Ne znači da onaj koji je predsjednik Gradskog odbora je, slikovito rečeno, sutra automatski i kandidat za neku od čelnih pozicija u gradu.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori