Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

UMIROVLJENICI POZIVAJU Potpišite peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Hrvatska stranka umirovljenika organizira potpisivanje peticije protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Prema najavama, umjesto dosadašnjh 70 koštat će 89 kuna mjesečno.

Zašto su protiv poskupljenja, Dravi.info je pojasnio HSU-ov analitičar i jedan od stratega stranke, Koprivničanac Željko Šemper:

– Mi smatramo da to nije dobro. To je drastično poskupljenje što će uzrokovati smanjenje dostupnosti zdravstvenih usluga za sve naše građane, osobito one s nižim primanjima. Posebno su ugroženi umirovljenici od kojih svaki drugi ima mirovinu ispod 2.000 kuna.

Kad govorimo o tih 19 kuna koliko bi trebalo doplatiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, je li to doista životno pitanje hrvatskih umirovljenika?

– Možda za dio umirovljenika s većim primanjima nije problem. No za onih oko 550 tisuća hrvatskih umirovljenika s mirovinama ispod 2.000 kuna to poskupljenje jest problem. Njima svaka dodatna kuna predstavlja izuzetan trošak. Možete li zamisliti kako ti ljudi preživljavaju s primjerice 1.800 kuna, osobito u zimskim mjesecima? Mi se protivimo poskupljenju. Prisjetimo se da je 2013. godine cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja koštala 50, 80 i 130 kuna. Prema naredbi Državne revizije, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje morao je odrediti jedinstvenu cijenu jer je riječ o jedinstvenoj usluzi. Tada je polica za dobar dio umirovljenika s 50 poskupjela na 70 kuna, što je bio dodatni trošak. I evo nakon samo dvije i pol, tri godine, ponovno poskupljenje što je novi ekonomski udar, posebno na građane s vrlo niskim primanjima. Mi smo protiv toga, tim više što smo uvjereni da je u tom sustavu izostala solidarnost građana. Čini nam se da je cilj dodatna podjela društva na one koji imaju i one koji nemaju. Koji imaju mogućnosti – liječit će se, koji ne – neće. Pri tome će dodatno profitirati privatna osiguranja, a građani će ostati bez svojih prava.

Gospodine Šemper, je li država ispunila sve svoje obveze koje je imala prema umirovljenicima?

– Možda upravo tu trebamo tražiti uzrok ovom stanju. Naime, država nije ispunila svoje obveze prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, kad govorimo o financiranju zdravstvene zaštite. Još 2013. godine oko 220 tisuća umirovljenika imalo je mirovine ispod cenzusa. On za samca iznosi 1.939 kuna, a za člana obitelji 1.516 kuna. Za takve se država obvezala platiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, no od 815.000.000 uplatila je samo 365.000.000 kn. To je skoro pola milijarde kuna manje, za koliko je država oštetila HZZO. Za zaključiti je da je država kriva što HZZO ne raspolaže s pola milijarde kuna više, a u manjku je dvije i pol milijarde kuna. To bi se itekako osjetilo u poslovanju hrvatskog zdravstva i pružanja zdravstvenih usluga osiguranicima, među kojima je većina hrvatskih građana.

Ovom peticijom zalažete se ne samo protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja već i za povećanje važećih cenzusa. Možete li nam reći nešto konkretnije?

– Da. Želimo da se cenzus za oslobođenje plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja poveća s 1.939 na 2.000 kuna za samca te za člana obitelji s 1.516 na 1.800 kuna. Također se zalažemo i za solidarnost u zdravstvu kako bi se sačuvala niska cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja i dostupnost zdravstvenih usluga. Hrvatska mora biti država u kojoj će zdravstvo biti dostupno svima, a ne samo bogatima.

Potpisivanje peticije počelo je u ponedjeljak 11. travnja. Do kada i gdje će Hrvatska stranka umirovljenika provoditi ovu akciju?

– Potpisivanje peticije smo u Koprivnici organizirali ispred tržnice, gdje postavljamo svoj štand, svakog ponedjeljka i subote do kraja travnja. Već smo u prva tri sata prikupili 313 potpisa što dovoljno govori o smislu akcije. Naši aktivisti i članovi potpise prikupljaju i u drugim gradovima i mjestima naše županije. Potpise prikupljamo na obrascima. Procedura nije komplicirana, treba samo dobra volja i osobna iskaznica s koje upisujemo podatke na obrazac. Nadamo se da ćemo po čitavoj Hrvatskoj prikupiti impozantan broj potpisa jer ovo nije pitanje jedne stranke s kojim se trebamo politički natjecati. Poskupljenje police dopunskog zdravstvenog osiguranja pitanje je od interesa za sve hrvatske građane. Moramo se stoga svi zajedno angažirati kako bismo pomogli da sada, kad Upravno vijeće HZZO-a još nije donijelo konačnu odluku, do poskupljenja ni ne dođe.

– Bez obzira na to jesmo li stari ili mladi, zdravi ili bolesni, budimo jedinstveni i ne dozvolimo da se problemi države, problemi nedostatka novca u zdravstvu prevale na leđa onih koji nemaju ni osnovno za život – zaključuje Šemper.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori