Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO Poštanske markice vode vas na putovanje kroz prostor i vrijeme

Sedamdesetak izložaka poštanskih marki, među kojima su i one iz vremena NDH i Države SHS, s područja astronomije i zrakoplovstva ili pak različite markice s motivima brkova – sve to od danas možete razgledati u koprivničkoj Galeriji u sklopu Nacionalne filatelističke izložbe KoprivnicaFila 2016 čiji su medijski pokrovitelji Radio Drava i portal Drava.info.

Izložba je postavljena u sklopu obilježavanja Dana Koprivničko-križevačke županije pa ju je otvorio župan Darko Koren koji je tom prigodom rekao da je i sâm u jednom životnom razdoblju sakupljao poštanske markice: – Mislim da je, usuđujem se reći, dobar broj ovdje prisutnih u nekoj fazi svog života skupljao marke. Ja sam ih isto sakupljao u onoj ranijoj fazi do 25 godina, ali onda sam odustao i tu svoju malu zbirkicu sam poklonio jednom prijatelju koji je bio uporniji i nastavio. Moja supruga je isto sakupljala poštanske markice, još i danas imamo kolekciju doma – prisjetio se župan Koren.

Dogradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću ova je pak izložba dobar podsjetnik na prijašnja vremena. – Ovo je doista lijepa tradicija i spomen na sve ono što je bilo nekada s obzirom na to da danas najviše pošte koju obavljamo, obavljamo preko digitalnih medija. Klasičnih markica, klasičnih pisama pa niti klasičnog lijepog rukopisa vjerojatno nemamo. Ovo je podsjetnik na sve ono što je bilo prije i jedan dobar put da to sačuvamo – rekao je Jakšić.

Jedan od izlagača na izložbi je i profesor međunarodnih političkih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Radovan Vukadinović kojega je, kako nam je i sâm rekao, filatelija profesionalno usmjerila. – Svakoga trenutka kad imam malo vremena, sjednem i pogledam te marke, veselim se tome jer svaki od tih papirića za mene ima posebno značenje. S obzirom na to da sam jako puno putovao, svaka kuverta i marka je priča o tome gdje sam to pronašao i kamo sam išao.

Da nam poštanske marke pričaju o svemu, o cijelom životu rekao nam je i predsjednik Filatelističkog društva Koprivnica Ivan Skec.

Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Nacionalnim filatelističkim savezom, a možete ju razgledati do nedjelje.

zatvori