Nedjelja, 12. svibnja 2024.

FOTO DV Tratinčica prvi vrtić u Hrvatskoj koji pazi na potrošnju vode

Nakon svih koprivničkih osnovnih škola, međunarodnom projektu Vodni agent priključio se i Dječji vrtić “Tratinčica”.

Naš najveći vrtić prvi je u Hrvatskoj koji se uključio u projekt, u sklopu kojeg će vrtićarci u svakom trenutku moći pratiti koliko vode potroše na slavinama tijekom dana, tjedna ili mjeseca.

– Jako nam je važno, s obzirom da smo veliki potrošač vode i električne energije, da djecu u tom smjeru ekološki osvijestimo. Znamo da djeca imaju niz aktivnosti u toku dana, da je pranje ruku jedna neizostavna aktivnost koju rade nekoliko desetaka puta dnevno, tako da nam je izuzetno važno štedjeti tu vodu – rekla je na današnjem svečanom preuzimanju Vodnog agenta ravnateljica vrtića, Slavica Mihalec-Kanižaj.

Inicijator projekta u lokalnoj zajednici je Uzor Hrvatske, čiji je predsjednik Matija Hlebar istaknuo da se projekt provodi zbog djece i da su ona najvažnija u ovome. – Djeca mogu konkretno, u svakom trenutku vidjeti koliko vode potroše i na taj način osvještavanju utjecaj na potrošnju vode i na odgovoran odnos prema vodi. Iznimno sam sretan radi djece, jer na kraju krajeva sve ovo radimo radi njih – rekao je.

Korištenjem Vodnog agenta, odnosno mjerača potrošnje vode moguća je ušteda vode do 40 %, a nakon ovog koprivničkog vrtića iz Uzora vjeruju da će se Vodnom agentu priključiti i ostali dječji vrtići, kako s područja grada, tako i iz županije.

Prigodan program svečanog preuzimanja Vodnih agenata pripremili su, uz pomoć svojih teta, djeca vrtićke skupine Bubamara.

zatvori