Četvrtak, 16. svibnja 2024.

UZ 58 GODINA KOMUNALCA: ‘Značajan smo faktor za kvalitetu života građana’

U sjedištu koprivničkog Komunalca prigodnom je svečanosti obilježena 58. obljetnica djelovanja ovog gradskog komunalnog poduzeća.

Bila je to prilika da predsjednica Uprave Maja Hleb izrazi zadovoljstvo postignutim poslovnim rezultatima: – Zadovoljni smo s tim koliko smo napravili; mogli smo i manje od toga, ali smo premašili postavljeni plan, zbog čega sam sretna. Nadam se da idemo u još veći napredak i u još bolje i kvalitetnije obavljanje usluga. Tome će doprinijeti i novi strojevi i vozila koje smo nabavili. Planiramo se širiti izvan Koprivnice, ne samo u okolne općine već i izvan naše županije gdje ćemo ponuditi naše usluge. Vjerujem da ćemo uspjeti. Kadrove smo ekipirali, ishođujemo certifikate. Među rijetkim komunalnim poduzećima smo u Hrvatskoj koji imamo certifikat o zdravlju, sigurnosti i zaštiti na radu zaposlenih. To je još jedan vid brige koju ispoljavamo prema našim zaposlenicima.

Komunlac se često ističe kao obiteljsko srebro građana Koprivnice koje treba čuvati jer garantira budućnost generacijama koje dolaze. Što sustav Komunalca doista znači građanima Koprivnice?

– Komunalac je danas složen sustav s puno djelatnosti. Samo su u Komunalcu 22, a treba dodati i one koje obavljamo u sustavu tvrtki-kćeri. Pokrivamo djelatnosti od interesa za grad i građane Koprivnice u smislu komunalnih usluga: tu spadaju svi energetski poslovi, održavanje gradskih objekata u kojima se obavljaju manifestacije i djeluju sportske udruge. Zaduženi smo i za relaksaciju na bazenima. Imamo i građevinsku firmu, a u posebnom vlasništvu i javnu odvodnju i vodoopskrbu pa i plinski biznis. Komunalac ima veliku pokrivenost djelatnosti koje obavlja. Mislim da smo značajan faktor koji utječe na kvalitetu života građana.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Koliko Komunalac danas vrijedi?

– Komunalac danas knjigovodstveno vrijedi oko 800 milijuna kuna. Tržišna mu je vrijednost vjerojatno i veća, no o tome ne mogu točno govoriti jer nikad nismo dali tu vrijednost procijeniti stručnim osobama. No ako knjigovodstvenoj vrijednosti dodamo i ostale firme koje su mu u vlasništvu, tada se vrijednost Komunalca penje na oko 980 milijuna kuna.

No dali ste procijeniti jedan dio Komunalca. Riječ je o tvrtki kćeri Koprivnica plinu. U kojoj je fazi proces prodaje?

– O tome bih voljela da porazgovarate s vlasnicima, znači s našim šefovima u Gradu. Mi smo raspisali natječaj za konzultante za plinski biznis. Javila se jedna konzultantska firma, zadovoljni smo i nadamo se da ćemo s njima početi procjenu vrijednosti našeg plinskog biznisa, ali i snimiti situaciju u energetskoj djelatnosti. Sve ostalo spada u nadležnost vlasnika, odnosno gradske vlasti.

Hoće li prodaja plinskog biznisa utjecati na vrijednost Komunalca?

– Ako se KC plin bude prodavao. A možda se neće morati prodavati. Možda ćemo s konzultantima pronaći načina ili će nam oni savjetovati neke druge oblike strateškog povezivanja da plin ostane u Komunalac grupi. Strateško povezivanje ojačat će cijelu Komunalac grupu pa i vrijednost imovine koju Grad drži u Komunalcu.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Gospođo Hleb, što je najvažniji dio Komunalca koji najviše utječe na kvalitetu života građana Koprivnice?

– Mislim da je to održavanje čistoće i održavanje zelenih površina. Tako barem zaključujem na temelju informacija koje dobivam s terena. A ako govorimo o društvima kćeri, tada je to opskrba plinom i javna vodoopskrba i odvodnja.

Kakve su perspektive, odnosno kakvi su vam planovi za idućih godinu dana?

– U sljedećih godinu dana namjeravamo još više ojačati obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom. Prvenstveno namjeravamo prijeći na modernije sustave. Građani mogu primijetiti da se neprestano obnavljamo i moderniziramo, kupujemo nova vozila i strojeve. S obzirom na dosadašnju iskorištenost i starost voznog parka, ali i svih uređaja i mehanizacije kojima smo obavljali djelatnosti za Grad, radimo na njihovu zanavljanju, na usavršavanju kadrova i na ishođenju certifikata. Osobito smo usmjereni fondovima Europske unije jer vjerujemo da puno toga možemo ostvariti uz njihovo sufinanciranje. I naravno, tu su i Koprivničke vode. Trenutno je u tijeku veliki projekt izgradnje aglomeracije u suradnji s Hrvatskim vodama i resornim Ministarstvom.

Inače, koprivnički Komunalac prema pokazateljima spada među najbolje u Hrvatskoj, čime su osobito zadovoljni i na što su posebno ponosni u gradskoj vlasti na Zrinskom trgu.

zatvori