Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO Vijećnici dali pravo građenja Sveučilištu Sjever, ostaje problem studentske prehrane

Koprivnički gradski vijećnici danas su, na sjednici koja je prema riječima gradonačelnice Vesne Želježnjak imala karakter izvanredne, Sveučilištu Sjever jednoglasno dali pravo građenja na četiri zgrade u Kampusu.

Na dizanje ruku vijećnike je pozvala gradonačelnica Vesna Želježnjak podsjetivši na to da je jednoglasna odluka o Sveučilištu Sjever donesena prije tri godine, što znači da su tada vjerovali u ideju Koprivnice kao sveučilišnog grada znanja: – Mnogi tada nisu vjerovali, ali danas s ponosom mogu reći da ste vi ti koji su vjerovali i da ste jedni od zaslužnih za razvoj ne samo Sveučilišta već i cjelokupnog razvoja Koprivnice. I danas je pred nama odluka čiji će se rezultati vidjeti u budućnosti, a pretpostavljam da ćemo je svi zajedno donijeti.

Pravo građenja na zgradama u vlasništvu Grada Koprivnice uvjet je kako bi Sveučilište prijavilo programe uređenja zgrada, odnosno infrastrukture i tako stvorilo uvjete za otvaranje novih studijskih programa – znanstvene, istraživačke i nastavne djelatnosti.

O čemu je točno riječ, pojasnio je prorektor Mario Tomiša: – Plan je otvoriti znanstveno-istraživački centar Sveučilišta Sjever u Koprivnici. U daljnjem razvoju planiramo otvoriti studentski restoran i studentski dom. No infrastruktura je izuzetno bitna da bi mogla adekvatno pratiti naš razvoj i povećanje broja studenata. Znanstveno-istraživački centar će pratiti razvoj novih studijskih programa. Trenutno planiramo razvoj studijskih programa iz područja ambalaže, s područja održive urbane mobilnosti i logistike. To će u prvom redu biti labosi namijenjeni za to.

Da je sveučilišna infrastruktura više nego potrebna u svojoj je raspravi istakla HSS-ova Karolina Vidović upozorivši na to da studenti u Koprivnici nemaju organiziranu studentsku prehranu: – Ja, kao roditelj, naravno da ne bih bila sretna da pošaljem svoje dijete na studij u grad koji nema studentsku menzu.

U raspravu se uključio i HDZ-ov Ernest Forjan: – Mladi ljudi u ovom gradu nemaju gdje jesti. To je sramota! Da u Koprivnici, koja ima prehrambenu kompaniju koja je hranila i Domovinski rat i hrani Hrvatsku i veliki dio Europe, a netko kad se vrati doma govori kako u Koprivnici nema kaj jesti. Ja vas lijepo molim, primite se toga, idemo riješiti taj problem.

Podravka je naime studentsku menzu organizirala krajem prošle godine, samo dva tjedna sredinom prosinca (od 7. do 18. 12.) i bila je studentima na raspolaganju za ručak od 12 do 14 sati. Bilo je to ujedno predblagdansko vrijeme kada mnogi studenti nisu bili u Koprivnici pa ih je zanemarivo malo išlo jesti u Podravkin restoran društvene prehrane. To je, međutim, bilo dovoljno da odgovorni u sedmerokatnici zaključe da je Podravki spremanje obroka za studente neisplativo. Studentski je zbor potom Ministarstvu znanosti – pod čiju ingerenciju spada studentski standard – uputio dopis u kojemu stoji da su spremni jesti ono što je na redovnom meniju za radnike Podravke. No Ministarstvo to nije prihvatilo uz obrazloženje da nema iznimaka te da se standardi propisani Pravilnikom o studentskoj prehrani ne smiju smanjivati.

I dok je u tijeku traženje novog davatelja usluga studentske prehrane u Koprivnici, prorektor Tomiša je rekao da je Sveučilište pokrenulo uređenje studentske menze koja će biti udaljena samo 5 minuta od glavne sveučilišne zgrade.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori