Četvrtak, 16. svibnja 2024.

CIGARETE UBIJAJU A naši srednjoškolci znaju i zašto

Tribina ‘Cigarete ubijaju’ održana je jučer u sklopu šestoga Koprivničkog klimatskog tjedna u Galeriji Koprivnica. Dio je to zbivanja vezanih uz izložbu ‘Dim – priča o duhanu’ Etnografskog muzeja u Zagrebu koja se u Galeriji može razgledati do 12. svibnja.

Dr. sc. Davorka Gazdek iz ZZJZ-a učenicima 1. i 4. razreda održala je edukativno predavanje o štetnim učincima duhanskog dima na zdravlje i okoliš, nakon čega su pod vodstvom više kustosice Marije Mesarić razgledali izložbu. Učenici su aktivno sudjelovali u tribini svojim komentarima, a na izložbi su doznali štošta i o drugim temama vezanim uz duhan: povijesti duhana u pretkolumbovskoj Americi, gospodarskoj važnosti duhana za tradicijsko gospodarstvo, pomodnostima u načinima uživanja duhana, različitim lulama, zabranama konzumiranja duhana kroz povijest – od smrtnih kazni do konačnih znanstvenih dokaza o štetnosti duhanskih proizvoda. Razgledali su predmete poput japanske lule kiseru, kineskih burmutica, afričkih nargila i drugih.

Tribinu je organizirao Muzej grada Koprivnice u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo te Gimnazijom “Fran Galović”, Srednjom i Obrtničkom školom.

zatvori