Petak, 26. travnja 2024.

UZ DAN ŽENA ‘Marija Jurić Zagorka utrla je puteve ženskim pravima, čitajte ju’

Povodom Međunarodnog dana žena danas je u Gimnaziji ‘Fran Galović’ održano predavanje na temu ‘Što je nama Marija Jurić Zagorka danas i što smo mi njoj?’ Predavanje je organizirala Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ u suradnji s knjižnicama koprivničkih srednjih škola.

Ravnateljica Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina rekla je Dravi.info da je ovim predavanjem na primjeren način obilježen današnji dan.

Međunarodni je dan žena, a Zagorka je zaista utrla puteve ženskim pravima, jednoj potvrdi žena kao novinarkama, kulturnim i javnim radnicama. Mislim da smo se okupili na pravom mjestu, s pravim gostima i s pravom publikom.

O najpopularnijoj hrvatskoj spisateljici i prvoj našoj profesionalnoj novinarki gimnazijalcima je govorila urednica književnosti i povijesti umjetnosti u Školskoj knjizi, Miroslava Vučić. Upitali smo ju jesu li naši srednjoškolci dovoljno upoznati sa Zagorkinim likom i djelom?

Zagorka je nešto u lektiri, ali ne možemo očekivati samo od škole i lektire da nas upoznaje sa svima. Kultura čitanja, kultura poznavanja nacionalne književnosti, pa ako želite i Zagorke, potiče iz privatnog interesa ili iz obitelji. Ako vam roditelj gleda turske sapunice i dijete će to gledati, ako vam roditelji čitaju i vi ćete čitati, to je normalno.

Prema riječima profesorice Vučić, važno je da današnji srednjoškolci znaju tko je Zagorka, da znaju što je pisala, koja je njezina uloga i što nam je ostavila u nasljedstvo jer mi smo čuvari te baštine koju moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Voljela bi, stoga, da učenici nakon njenog predavanja odu sa sljedećom mišlju:

Idem čitati Zagorku. Tko je ta žena? Ja to moram pročitati.

zatvori