Subota, 27. travnja 2024.

PREDAVANJE Što je to ‘crowdfunding’ i može li i vama pomoći?

Imate inovativnu ideju, a ne znate kako ju provesti u djelo, odnosno financirati? Dođite u srijedu u 18 sati u Čitaonicu tiska Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ gdje će vam u tome pomoći naš sugrađanin Zoran Rajn.

Zoran će, naime, održati predavanje i radionicu pod naslovom ‘Crowdfunding ili grupno financiranje – novi način financiranja vaših projekata’, s posebnim naglaskom na društveno korisne projekte.

Crowdfunding, odnosno financiranje prikupljanjem donacija od velikog broja ljudi obično preko interneta, sve je popularniji u posljednje vrijeme. 2014. godine u svijetu je na taj način prikupljeno više od 16,1 milijarde dolara, dok je procijenjeni iznos za 2015. još i veći – oko 34,5 milijardi. Svjetska financijska kuća Goldman Sachs nedavno je upravo crowdfunding prepoznala kao potencijalno najdisruptivniji model financiranja koji može iz temelja promijeniti cijelo financijsko tržište.

Predavanje će obuhvaćati:
– prikaz aktualnih društvenih problema u Hrvatskoj i svijetu;
– objašnjavanje pojma i važnosti društvenih inovacija;
– primjere društvenih inovacija;
– prikaz načina financiranja društvenih inovacija i projekata općenito;
– objašnjavanje pojma crowdfundinga;
– upoznavanje s crowdfunding platformama u Hrvatskoj, regiji i svijetu;
– upoznavanje s izradom crowdfunding kampanje;
– primjere crowdfunding kampanja u službi društvenih inovacija.

U sklopu predavanja slušatelji će imati priliku detektirati probleme u Gradu Koprivnici, predložiti rješenja za njih te osmisliti crowdfunding kampanju putem koje bi se navedena rješenja mogla financirati.

Predavanje će održati Zoran Rajn, osnivač prve hrvatske crowdfunding platforme Croinvest.eu i predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj, osnovanog s ciljem osmišljavanja i provođenja novih modela koji doprinose rješavanju društvenih problema na inovativan i održiv način. Zoran je jedan od prvih koji se sustavno bavi crowdfundingom u Hrvatskoj i na ovim prostorima te temama poput pravnog uređenja crowdfundinga, povezivanja crowdfundinga s državnim i financijskim institucijama, uključivanja crowdfundinga u širu gospodarsku politiku, regionalizacije crowdfundinga i dr. Predlagatelj je reforme sustava humanitarne pomoći koristeći modele crowdfundinga koja je naišla na veliku potporu javnosti. Kao pravni i informatički savjetnik sudjeluje u razvoju crowdfunding platforme Croenergy.eu čiji je pokretač Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Pravnog fakulteta u Zagrebu.

zatvori