Petak, 28. lipnja 2024.

ZATVARA SE PODVOŽNJAK Od ponedjeljka kreće rekonstrukcija Kolodvorske

Radovi na rekonstrukciji dijela Kolodvorske ulice, uključujući i raskrižje sa Starčevićevom, započet će četvrtoga dana četvrtoga ovogodišnjeg mjeseca, odnosno idućeg ponedjeljka, najavljuju nam iz Gradske uprave. Pripremni radovi već su u tijeku, a zbog složenosti zahvata izvodit će se u dvije faze.

Prva faza obuhvatit će samo raskrižje Kolodvorske i Starčevićeve, a druga preostali dio Kolodvorske do željezničkog kolodvora, odnosno do ulaza na kolodvorsko parkiralište. Radovi bi sveukupno trebali trajati oko tri mjeseca, svaka faza po 45 dana.

Tijekom izvođenja prve faze radova raskrižje Kolodvorske i Starčevićeve bit će zatvoreno za sav promet. Motorni i biciklistički promet bit će preusmjeren na raskrižje Ivanjske, Pavelinske i Česmičkoga, dok će pješacima biti omogućen prolaz kroz pješački pothodnik. U drugoj fazi radova raskrižje će biti otvoreno za promet, ali Kolodvorska od raskrižja do kolodvora u cijelosti zatvorena.

Snimio Marko Posavec.
Nova pješačka i biciklistička staza u Kolodvorskoj razveselit će brojne Koprivničanke i Koprivničance koji tuda svakodnevno putuju na posao. Snimio Marko Posavec.

Kolodvorska će tako dobiti novi kolnik, pješačku i biciklističku stazu, novu javnu rasvjetu, obnovljenu vodoopskrbnu mrežu i sustav odvodnje. Ukupna duljina zahvata je oko četiri stotine metara.

Vrijednost radova na rekonstrukciji ceste te izgradnji pješačke i biciklističke staze i javne rasvjete iznosi oko 2.060.000 kuna, a naručitelj im je Grad Koprivnica. Izgradnja vodoopskrbne mreže i rekonstrukcija sustava odvodnje vrijedni su oko 1.763.000 kuna, a njihov su investitor Koprivničke vode.

Kratki opis zahvata

Radovi na rekonstrukciji prometnih površina obuhvaćaju rekonstrukciju ceste u duljini 382 m, širine kolnika 7,0 m, izgradnju pješačke i biciklističke staze širine 3,60 m s jugoistočne strane ulice te uređenje kućnih prilaza. Uz pješačku i biciklističku stazu s jugoistočne strane ulice bit će izvršena i obnova te rekonstrukcija postojećih ograda koje su u neodgovarajućem stanju. Kolnik će završno biti izveden s asfaltnim zastorom, a staze tipskim betonskim opločnicima. U cilju dodatnog povećanja sigurnosti pješačkog i biciklističkog prometa prema pješačkom pothodniku ispod željezničke pruge, izvršit će se uklanjanje postojećih stepenica na prilazu pješačkom prijelazu za pothodnik, te uklanjanje svih potpornih zidova s jugoistočne strane raskrižja, čime će se bitno povećati preglednost i sigurnost. Uklanjanje postojećeg drveća i raslinja bit će izvršeno isključivo na dijelovima gdje će to biti nužno zbog izvođenja radova na podzemnoj i nadzemnoj infrastrukturi.

Rekonstrukcijom javne rasvjete planirano je 15 novih rasvjetnih tijela visokog svjetlosnog učinka uz manju potrošnju električne energije, na čeličnim stupovima koji će biti izvedeni u zelenom pojasu s jugoistočne strane ceste.

Privremena regulacija prometa tijekom radova

I. faza izvođenja radova

U vrijeme izvođenja prve faze radova koji obuhvaćaju radove na raskrižju Kolodvorske ulice i Ulice A. Starčevića prometovanje ovim raskrižjem bit će onemogućeno od 04.04.2016. godine u 7,00 sati. U vrijeme nemogućnosti prometovanja ovim raskrižjem bit će zatvoren za promet i cestovni podvožnjak ispod željezničke pruge odnosno dionica Ulice Ante Starčevića od Ulice I. Česmičkog do Ulice hrvatskih branitelja te dionica Kolodvorske ulice od predmetnog raskrižja do željezničkog kolodvora. Sav promet za motorna vozila i bicikliste koji se odvijao ovim pravcima bit će preusmjeren preko okolnih prometnih pravaca, a prelazak željezničke pruge za motorna vozila i bicikliste bit će preusmjeren na raskrižje Ulice I. Česmičkog, Ivanjske ceste i Pavelinske ulice odnosno željeznički prijelaz na Pavelinskoj ulici.

Pješački promet kroz pješački pothodnik ispod pruge bit će tijekom radova omogućen na način da će kretanje pješaka po izlasku iz pješačkog pothodnika na Kolodvorsku ulicu biti usmjereno postojećim stepenicama i pješačkom površinom smještenom tik na izlasku iz pothodnika u smjeru željezničke stanice, uz poslovnu zgradu u vlasništvu Podravka d.d. Na kraju postojeće pješačke površine uz zgradu, bit će omogućen siguran pješački prijelaz na suprotnu stranu Kolodvorske ulice i nastavno privremeno uređenom stazom do postojećih javnih površina na Trgu kralja Tomislava.

Ovakva privremena regulacija prometa će trajati do završetka radova na predmetnom raskrižju, za što je planirano oko 45 dana.

II. faza izvođenja radova

Radovi druge faze, koji obuhvaćaju radove na dionici Kolodvorske ulice od raskrižja s Ulicom A. Starčevića do željezničkog kolodvora, započet će u završnoj fazi radova na raskrižju Kolodvorske ulice i Ulice A. Starčevića. Planirano trajanje druge faze radova je 45 dana. Tijekom izvođenja druge faze radova bit će omogućen promet kroz predmetno raskrižje te cestovni i pješački podvožnjak ispod željezničke pruge, uz ograničenja koja će proizlaziti iz dinamike provedbe radova, a promet Kolodvorskom ulicom od predmetnog raskrižja do željezničkog kolodvora biti će zabranjen za sav promet. Sav promet za motorna vozila i bicikliste koji se odvijao predmetnim dijelom ulice bit će preusmjeren obilazno, prometnim pravcem Ulica A. Starčevića – Ulica Hrvatskih branitelja – Ulica I. Meštrovića – Kolodvorska ulica. Stanovnici Kolodvorske ulice imat će omogućen pristup postojećim javnim prometnim površinama iz smjera Ulice Hrvatskih branitelja.

Privremena regulacija prometa bit će označena odgovarajućom prometnom signalizacijom, usklađenom s dinamikom i vrstom radova. Zbog zahtjevnosti i obima planiranih radova, a posebice zbog velike frekvencije svih vrsta prometa koje se odvija prometnim pravcima unutar zahvata, način i dinamiku izvođenja radova svih izvođača radova nastojalo se prilagoditi na način da privremena regulacija prometa ima što manje utjecaja na prometne tokove u ovom dijelu grada. S obzirom da je u samom raskrižju Starčevićeve i Kolodvorske ulice nužno izvesti radove znatnog obima kako na podzemnoj tako i na prometnoj infrastrukturi, iste nije moguće provesti bez zatvaranja prometa na ranije navedenim prometnim pravcima.

Građani se stoga pozivaju na oprez i postupanje u skladu s privremenom regulacijom prometa.

zatvori