Srijeda, 26. lipnja 2024.

NOĆAS POMIČEMO SATOVE Jeste li spremni za ljetno računanje vremena?

Zimsko računanje vremena završava u noći sa subote na nedjelju, odnosno s 26. na 27. ožujka. Kazaljke u 2:00 pomičemo jedan sat unaprijed, što znači da gubimo jedan sat sna, ali i da Sunce od nedjelje izlazi sat vremena kasnije; no toliko kasnije i zalazi pa će se od ovogodišnjeg Uskrsa dnevna svjetlost protegnuti znatno dulje u večernje sate.

Tako Sunce večeras, u subotu, zalazi u 18:14, ali u nedjelju za obzorom nestaje tek u 19:15. Pomiče se i vrijeme izlaska pa će prve Sunčeve zrake Podravinu sutra pomilovati tek u 6:42.

Promjena računanja vremena donosi i promjenu prometnih propisa, podsjeća PU koprivničko-križevačka. Motorna vozila (osim mopeda i motocikala) od sutra više ne moraju tijekom cijelog dana imati upaljena kratka, odnosno dnevna svjetla. Za vozače motornih vozila na dva kotača ovo ne vrijedi i oni, radi svoje sigurnosti, i dalje moraju cijelo vrijeme imati uključena svjetla.

Osim toga, s dolaskom proljeća, toplijih dana i povoljnijih vremenskih uvjeta, na cestama je sve više pješaka, biciklista i drugih nemotoriziranih sudionika u prometu, stoga vozači na njih trebaju obratiti posebnu pozornost. Nije naodmet podsjetiti kako biciklisti noću, ali i danju u uvjetima smanjene vidljivosti, moraju nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću, uz dakako pravilna svjetla na vozilu (bijelo sprijeda i crveno straga). Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom odjećom moraju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili u uvjetima loše vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti.

Vrijedi podsjetiti

Na Hrvatskom tlu se ljetno računanje vremena prvi put koristilo od 1916. do 1918., za vrijeme Austro-ugarske vladavine, potom za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, te za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945.

Od 1983. godine u Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj, ponovno je uvedeno ljetno računanje vremena, a Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja. (Izvor: Wikipedia).

zatvori