Utorak, 7. svibnja 2024.

PISANICE OD SRCA Izložba ‘Ususret Uskrsu’ otvorena u središtu Koprivnice

Tradicionalna izložba Pisanica od srca pod nazivom ‘Ususret Uskrsu’ otvorena je danas na Zrinskom trgu u Koprivnici. Uz same pisanice tamo su i drugi prigodni sadržaji, osobito namijenjeni djeci, a po prvi puta u gradu su postavljeni smjerokazi do izložbe, dok su pisanice ukrasile i središta kružnih tokova prometa.

Ovo je jedinstven projekt kojim su Koprivničko-križevačka županija i Koprivnica postale prepoznatljive u svijetu, istaknuo je direktor županijske Turističke zajednice, Zdravko Mihevc:

Nitko ne radi ovakve pisanice, a onda naravno nitko ni nema ovakvu izložbu kakvu mi imamo. Prema medijskom odjeku i povratnim informacijama koje stižu do nas, ovo je uistinu postala jedna prepoznatljivost naše županije i našeg grada.

Na pitanje koliko je sredstava dosad uloženo u ovaj projekt, Mihevc kaže da sve ovo traje već desetak godina i da je to teško procijeniti, no da su ‘Pisanice od srca’ vrijedne svakog ulaganja.

Recimo da su tri-četiri pisanice nove napravljene svake godine, pa ako to pomnožimo s otprilike 20.000 kuna koliko to okvirno košta dobijemo nekakav približan iznos, ali ja to ne smatram troškom nego investicijom. Tu, naravno, treba dodati i organizaciju ovakve izložbe.

Osim Podravine i Koprivnice, ‘Pisanice od srca’ promoviraju i naivnu umjetnost, podsjetio je župan Darko Koren.

Jednostavno smo željeli pobuditi ponovni interes za nju. Pisanice su obišle cijelu Europu i malo izvan nje te gdje god dođu izazovu velik interes tako da mislim da smo postigli ono što smo željeli. Ova današnja izložba svake godine na jedan simboličan način označava otvorenje tog ciklusa.

Otvorenje izložbe trebala su upotpuniti i djeca iz dječjih vrtića prigodnim programom, no njihov je nastup zbog lošeg vremena odgođen.

Izložba ‘Pisanica od srca’ na koprivničkom će Zrinskom trgu ostati postavljena do 20. ožujka, nakon čega velika uskrsna jaja kreću u svijet.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori