Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO Obilna kiša donijela probleme u prometu i visoke vodostaje

U Koprivnici je tijekom četvrtka i petka pala 31 litra kiše po kvadratnom metru, prema mjerenjima automatske meteorološke postaje Ivanščak te Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Od toga je nešto više od 20 litara palo samo danas od ponoći. Vodostaj potoka Koprivnica već je i ranije bio prilično visok pa je od ovih oborina dodatno narastao, no trenutno u gradu Koprivnici ne prijeti izlijevanjem. Budući da se nove obilne oborine danas više ne očekuju, stručne službe su složne u procjeni da novih problema ne bi trebalo biti. No, već prema običaju, voda na kolniku mjestimice otežava promet, posebice u Reki te u ulicama oko potoka poput Sveta Tri Kralja.

Jakšić: U pripravnosti smo, ali stanje je pod kontrolom

Kiša koja pada proteklih sati ponovo je uzrokovala rast lokalnih vodostaja. I dok građani pogledavaju prema potoku uz pitanje hoće li se ponovo izliti, gradski Stožer za zaštitu i spašavanje od jutros je na nogama. Zaposlenici komunalnih službi i Kominga već su napunili vreće s pijeskom za slučaj da zatrebaju te su uz profesionalne i dobrovoljne vatrogasce u stanju pripravnosti. Rekao je to Dravi.info načelnik Stožera Mišel Jakšić:

Naši javni vatrogasci, DVD-ovi i Koming su u pripravnosti.

Jakšić nam je rekao i kakva je konkretno situacija na području grada

Kad pričamo o nasipu potoka Koprivnica, on je trenutno apsolutno pod kontrolom iako smo podigli sve nadležne službe za eventualni novi dotok padalina. Kad pričamo o drugim crnim točkama koje smo imali u našem gradu, one su također pod kontrolom. Ostaje još jedino problem Rečkog polja i državne ceste D-41 koja i nije u našoj nadležnosti. Moram napomenuti da sve ono što je u nadležnosti Grada je odrađeno. Stoga danas imamo puno manje vode nego kod prijašnjih poplava ili kiša. Vjerujem da i kad riješimo sve što imamo s Hrvatskim željeznicama više nećemo imati vode na cesti.

Krizna točka je i Kapetanov most, no riječ je o svojevrsnoj prirodnoj retenciji, lokaciji na kojoj je zbog konfiguracije predviđeno izlijevanje vode iz potoka jer će tu uzrokovati najmanje štete:

Kapetanov most je zatvoren i gledajte, moramo si priznati i reći da bismo se možda svi zajedno mogli provesti po našem gradu i vidjeti koliko ima vode po poljima i šumama. Jednostavno neke lokacije na kojima nema kuća je teško obraniti.

Kramarić: Nema većih problema na području županije

Zahvaljujući sanacijama provedenima tijekom protekloga ljeta, situacija s vodom trenutno je pod kontrolom, rekao je Dravi.info pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić. Na Kalniku je snijeg, a u nizinskim dijelovima naše županije rastu vodostaji što uzrokuje uznemirenost građana. No razloga za paniku nema, kaže Kramarić:

Još četiri sata po prestanku padanja kiše možemo očekivati zadržavanje visokog vodostaja na području naše županije. U korist nam ide činjenica da je Drava relativno niska pa nećemo imati problema s protokom. Nema obavijesti da su na Dravi mjere obrane od poplave. To znači da je Drava ispod četiri metra i da imamo normalni protok pa se u rijeku Dravu može uliti dotok vode.

Kramarić kaže i da je u općinama koje uvijek stradaju, u Drnju, Molvama, Koprivničkim Bregima i Hlebinama, usprkos povišenim vodostajima situacija pod kontrolom, a sve su snage spremne na djelovanje u slučaju da se voda ipak izlije iz svojih tokova.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori