Petak, 17. svibnja 2024.

Najbolji hrvatski atletičari u subotu stižu u Koprivnicu

Pripremili Luka Šarlija & Marko Posavec

Atletski klub Koprivnica ove je subote domaćin Ekipnog prvenstva Hrvatske u krosu, jednog od najjačih državnih atletskih prvenstava. Natjecanje će se održati na lokaciji pored koprivničkih bazena na Cerinama s početkom u 10 sati, pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i Drave.info.

Prvenstvo nam je najavio Zoran Žilić, predsjednik Atletskog kluba Koprivnica:

U subotu se u Koprivnici održava ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu koje će ugostiti oko 500 do 600 natjecatelja iz cijele Hrvatske. To je jako veliki događaj za grad Koprivnicu i za cijelu županiju, ali najveći događaj za naš Atletski klub Koprivnica.

Ekipno prvenstvo Hrvatske od velikog je značaja za Atletski klub, stoga ne čudi što Žilić s nestrpljenjem očekuje početak natjecanja i što se nada uspjesima domaćih članova.

Naših natjecatelja će nastupiti negdje oko 40, što mlađih kategorija što seniora. Očekujemo nekoliko jako dobrih plasmana, očekujemo da ćemo osvojiti dvije do tri medalje ekipno što bi bio izuzetan uspjeh za naš klub.

Unatoč velikim količinama kiše koja je pala ovih dana u Koprivnici, staza za kros je spremna. Organizatori se nadaju će subota biti suha kako bi utrke bile što brže, a rezultati što bolji.

Atletskom klubu Koprivnica za 40. rođendan

Nije nimalo slučajno što je upravo Atletskom klubu Koprivnica Hrvatski atletski savez povjerio organizaciju ovako velikog natjecanja, kaže nam trener Tihomir Bebek. – Ipak ove godine slavimo punih četrdeset godina postojanja kluba pa nam je Savez na neki način izašao u susret, da svečano obilježimo četiri desetljeća atletike u Koprivnici. Mi, naime, u našem gradu nemamo atletsku stazu i jedina natjecanja koja možemo organizirati su upravo ovakve prirode.

– Počašćeni smo što smo dobili takvo natjecanje – dodaje njegov klupski kolega, trener Marijan Kuharić. – Naše će boje braniti atletičari u sedam kategorija kojih kros inače ima dvadeset. Tu su jaki seniori Zoran ŽilićOliver OrešićIvan DračarMarko Jertec… Zatim kadeti: Marko GregurecLuka Šoštarić, Ivan MikulićAlbert Rušak

Staza Ekipnog prvenstva Hrvatske u krosu. Izvor: has.hr.
Staza Ekipnog prvenstva Hrvatske u krosu. Izvor: has.hr.

Staza je prilično natopljena od nedavnih kiša, a još se oborina očekuje do početka prvenstva, osobito u četvrtak. Hoće li to stvoriti probleme? – Pa, kros se i inače trči u prirodi – kaže Kuharić. – Blata i kiše bolje da nema, ali to je uobičajena stvar na kros utrkama. Najvažnije je da u subotu ne pada kiša, onda je organizatorima ipak lakše.

Naši mladi atletičari: Želimo ekipno prvo mjesto
Kadeti Albert Rušak, Marko Gregurec i Luka Šoštarić. Snimio Marko Posavec.
Kadeti Albert Rušak, Marko Gregurec i Luka Šoštarić. Snimio Marko Posavec.

Na mjestu održavanja skorašnjeg Ekipnog prvenstva u Hrvatske u krosu popričali smo i s trojicom mladih kadeta Atletskog kluba Koprivnica. Njihova su imena Marko GregurecAlbert RušakLuka Šoštarić. Sva trojica idu u osmi razred i natječu se u uzrastu kadeta.

Najdulji atletski staž od njih trojice ima Marko Gregurec. – Treniram već osam godina – kaže. – Tata me uveo u atletiku, počeo sam trenirati, svidjelo mi se i otad redovito treniram. Najbolji sam na 800 i 1.000 metara; najbrži rezultat na 800 metara mi je 2:07, a na 1000 metara 2:50.

A kros? – Kros mi dosad nije baš išao, ali napredovao sam i očekujem dobre rezultate – kaže Marko. – Lakše mi je trčati na stazi, ali u prirodi je ipak ljepše.

Njegov klupski kolega Albert Rušak u svijetu atletike je tri godine. – Kao i Marko, počeo sam trenirati na tatin nagovor. Tu sam upoznao dobre prijatelje, zabavljamo se, družimo, stalno idemo na natjecanja i postižemo dobre rezultate.

U Koprivnicu će u subotu stići najbolji hrvatski atletičari. – Konkurencija će sigurno biti jaka – najavljuje Albert, – ali mi smo spremni. Nadam se da ćemo ekipno osvojiti prvo mjesto.

Luka Šoštarić trenira pet godina. – Sve je počelo kada sam sudjelovao na Utrci grada Koprivnice – prisjeća se. – Tada me zainteresirala atletika i počeo sam ozbiljno trenirati. Kros mi je omiljena disciplina, ali ne smeta mi ni trčati po stazi.

Kao i njegovi kolege, Luka je već nastupao na državnim natjecanjima. – Nisam zadovoljan dosadašnjim rezultatima i svakako smatram da mogu bolje – kaže. – Atmosfera će u subotu sigurno biti odlična: trčimo na domaćem terenu pred domaćom publikom i idemo po prvo mjesto.

Nepostojeća atletska staza

Koprivnica može biti domaćin samo kros utrkama, dakle utrkama u prirodi, budući da još uvijek nema pravu atletsku stazu. Svojevremeno se govorilo da će staza oko Gimnazije biti prilagođena za atletske potrebe, no od toga zasad još uvijek ništa. Asfaltna podloga tamo već postoji, a presvlačenje, odvodnja i svi drugi radovi koštali bi najviše stotinjak tisuća eura. Spominjala se i izgradnja staze na Cerinama. No, atletske staze još uvijek nema, a naši atletičari treniraju u Gimnaziji, na stadionu te na vanjskim terenima.

Satnica i discipline Ekipnog prvenstva Hrvatske u krosu – Koprivnica 2016.

10:00 Otvorenje natjecanja
10:30 SENIORKE 4 km 4 velika kruga
10:55 SENIORI 4 km 4 velika kruga
11:15 SENIORKE 8 km 8 velikih krugova
11:55 SENIORI 12 km 12 velikih krugova
12:45 MLAĐI JUNIORI 4 km 4 velika kruga
13:05 MLAĐE JUNIORKE 2 km 2 velika kruga
13:15 STARIJI JUNIORI 8 km 8 velikih krugova
13:55 STARIJE JUNIORE 4 km 4 velika kruga
14:15 MLAĐI KADETI 1 km 1 veliki krug
14:25 MLAĐE KADETKINJE 0,8 km 1 srednji krug
14:35 KADETI 1,5 km 1 mali i 1 veliki krug
14:45 KADETKINJE 1 km 1 veliki krug
Oko 15:00 proglašenje pobjednika

zatvori