Srijeda, 2. listopada 2024.

Država (ne) prodaje Podravku

Od formiranja nove državne vlasti gospodarski analitičari potrošili su tone riječi kako bi nas informirali o namjeri države da proda svoj udio u Podravki.

Riječ je o, kako je objavljeno u sklopu izvješća o lanjskom poslovanju kompanije, 25,4% dionica. Naime, to je jedan posto manje, za koliko je državni udio pao nakon dokapitalizacije. I to je, kako kažu znalci, kontrolni paket nad kojim ingerencije ima vlada, ili ministarstvo gospodarstva, kako je kome draže.

No najtočnije je ipak politička opcija koja je zadobila povjerenje većine hrvatskih građana voditi Lijepu nam našu u četverogodišnjem mandatu. A ne smijemo zaboraviti i na udio domaćih mirovinskih fondova koji trenutno upravljaju s 42 % vlasništva.

Kako Podravka nije na popisu strateških državnih kompanija, a solidno je uređena, analitičari su zaključili da je prodaja državnog udjela vrlo jednostavna i izvjesna, te da će pokazati put kojim dalje u namicanju prijeko nam potrebna novca prodajom državne imovine. Koliko je izvjesno da država proda udio u kompaniji koju stanovnici Koprivničke Podravine smatraju svojom svetinjom, i što o tome misle lokalni dužnosnici, Drava-info je doznala od trojice sugovornika – predsjednika HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo i profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu profesora dr. Marka Kolakovića te od koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i zamjenika koprivničke gradonačelnice Mišela Jakšića.

Izvor: hdz.hr
Izvor: hdz.hr

Je li istina da je Podravka prva na državnom popisu za prodaju, Dravi-info je odgovorio predsjednik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo, prof. dr. Marko Kolaković:

– Generalni stav i moj osobno a i Odbora koji je raspravljao o idejama koje se spominju oko prodaje javnih poduzeća u Hrvatskoj, jest da nismo za to i da se ne slažemo sa stihijskom prodajom državne imovine. Jasno, prvo treba sagledati što je strateški interes Hrvatske i koja su nam strateška poduzeća s kojima trebamo provesti strateški program koji smo zamislili. Nakon što to definiramo poduzeća koja ne spadaju u grupu strateških poduzeća, slobodno mogu biti prodana, privatizirana. Prije svega, treba razdijeliti imovinu od samih poduzeća. Prvi nam je cilj staviti u funkciju imovinu.

Kad pitate konkretno o Podravki, mislimo da je Podravka privatizirano po sasvim dobrom modelu koji odlično funkcionira s državnim udjelom kao kontrolnim udjelom i da o tome ne treba raspravljati. Upravo taj udio treba bolje iskoristiti kako bi Podravka postala lider za poljoprivrednike i poduzetnike čitave sjeverne Hrvatske. Podravka treba biti krovna tvrtka, pokretač hrvatske poljoprivrede i generalnog razvoja u cjelini. Vjerujem da možemo zaključiti da hrvatska poduzeća koja su od strateškog interesa, bez obzira koliko zanimljiva ulagačima, ne bi trebalo nikako prodavati u ovom trenutku. Vrijednosti poduzeća su još uvijek na niskoj razini, vrijednosti dionica još se nisu oporavile, pa nikako nije trenutak za prodaju državnog blaga, državnog srebra koje treba služiti za daljnji razvoj gospodarstva.

Tijekom mandata bivše vlade predvođene SDP-om imali smo prilike slušati da je politika izašla iz Podravke, da država i politika više nemaju utjecaja na poslovne procese u Podravki. Ako se zalažete za to da država i dalje ima kontrolni paket u Podravki, znači li to da se vraća i utjecaj države i politike u kompaniju?

– Ne bih ja tu miješao politiku. Mi smo Odbor za gospodarstvo, bavimo se gospodarskim pitanjima i gospodarskim temama, dakle gospodarskom politikom. Zalažemo se za ekonomsku politiku koja će definirati što želimo, odnosno što država želi s Podravkom. Naša ideja i naša vizija je da Podravka mora biti krovna tvrtka koja će oko sebe okupljati puno veći broj kooperanata nego što je to danas. Potencijal je ogroman, kao i interes. Treba napraviti model koji će povezati veliki broj hrvatskih poduzetnika, poljoprivrednika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svi bi oni upravo kroz Podravku kao krovnu tvrtku trebali plasirati svoje proizvode prvenstveno za pokriće domaćih potreba a kasnije i za njihov izvoz.

Župan Darko Koren. Snimio Marko Posavec.
Župan Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Na pitanje treba li država prodati svoj udio u Podravki, koprivničko-križevački župan Darko Koren Dravi-info je odgovorio:

– Kad bih morao dogovoriti u jednoj rečenici, naravno da bih odmah rekao da sam protiv toga. Naravno, kad se dugo bavite politikom i pratite ekonomska kretanja, shvatite da je državno vlasništo u tvrtakama dugoročno neodrživo te da je neminovno da se državni udio ponudi na prodaju. No mislim da svaka državna trvrtka trea odrediti koje su to strateške djelatnosti nad kojima treba imati određenu kontrolu. Osobno mislim da je uz prizvodnju oružja i proizvodnja hrane strateško državno pitanje. Naravno da se udio Podravke može prodati i tako jednokratno u proračun prihodovati određena suma novca. No mislim da se Podravka na puno drugačije može iskoristiti za državni interes i na korist prvenstveno ovdašnjih ljudi.

Ako ste protiv prodaje državnog udjela, koja je uloga Podravke u budućnosti?

Podravka može biti alat kojim bismo mulitplicirali korist od proizvodnje hrane. Inputi u Podravkinim proizvodima mogu biti domaćeg podrijetla. Primjerice vrlo je velika mogućnost da ljudi iz ovog kraja budu kooperanti Podravke u povrlarstvu. Tako je i u stočarstvu iako se u posljednjem desetljeću – ne proizivam sad nikoga, od takvog koncepta odustalo. Primjerice kompletan grašak potreban Podravki mogao bi se proizvesti ovdje u Podravini, pa i u široj regiji. Trebalo bi u to uložiti određenu sumu novca, ne samo Podravkinog. Naime to bi trebao biti program i države potaknut raznim mjerama i od strane Ministarstva poljoprivrede.

Jeste li o tome već razgovarali s HSS-ovim koalicijskim partnerima?

– Razgovarali smo i o tome. Upravo ovih dana imam zakazan razgovor o toj temi u Ministarstvu poljoprivrede i nadam se da ćemo dobiti podršku.

Kakvi su stavovi Vaših koalicijskih partnera o prodaji državnog udjela u Podravki?

– Razmišljaju slično kao i ja. Prodaja državnog udjela samo je kratkoročno jednokratno rješenje. Podravka bi se mogla puno više iskoristiti za povezivanje primarne proizvodnje, ta kompanija treba biti pokretač poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Ono što se trenutno događa s Podravkom po mom je sudu projekt održavanja postojeće uprave. Procijenjeno je da bi se izlaskom države iz vlasničkog portfelja moglo drugačije upravljati Podravkom, odnosno utjecati odluke formalnih vlasnika, a to su fondovi, koji bi potom budućnost Podravke promatrali upravo na način koji odgovara trenutnoj upravi.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

A što o mogućoj prodaji državnog udjela u Podravki misli Zrinski trg? Odgovor na to pitanje dao nam je zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić. Za početak, podsjetio je i na doprinos Koprivnice u odluci o državnoj dokapitalizaciji Podravke:

– Moram iskazati zadovoljstvo – i ja imao malu ulogu što je u sazivu prošle vlade kod uspješno provedene dokapitalizacije teške 590 milijuna kuna je participirala i država. Time je pokazala da vjeruje u ovu firmu i ove krajeve. Ne kaže se uzalud da je Koprivnica Podravka i Podravka je Koprivnica.

SDP-ov dogradonačelnik Koprivnice kaže da vjeruje premijeru Oreškoviću:

– Moram reći da ipak vjerujem u premijera Oreškovića. Čvrsto vjerujem da tako važne odluke neće lomiti preko koljena te da će prije donošenja bilo kakvih odluka imati sveobuhvatnu analizu koju bih i ja kao predstavnik grada i ovih građana također volio vidjeti. Važno je znati koliko je efekat za državu jednokratna prodaja a koliko da država ipak ostane u vlasničkoj strukturi Podravke. Bilo bi loše da se udio proda i da novac ode samo na krpanje rupa u proračunu.

Zrinski je trg svojevremeno izrazio uvjerenje da građani Koprivnice imaju pravo na državni udio u kompaniji. Očekujete li sad posebne benefite za Koprivničance u slučaju prodaje državnog udjela?

– Ako dođe do prodaje, nas kao lokalnu zajednicu zanima što će naš kraj dobiti od toga. Mogu shvatiti da se prodajom spašava država, mirovine, zdravstvo, no ne mogu suditi o državnim financijama jer imam premalo informacija. Volio bih znati što će u slučaju prodaje naš kraj dobiti od toga. Da li je ova vlada spremna pola tog novca, trećinu, 22% vratiti u Koprivnicu i Podravinu? Podravka je prevažna za ove krajeve. Privatizacija „preko koljena“ ništa nam dobroga ne bi donijela, da ne kažem da bi gospodarski devastirala ovaj kraj. Vjerujem da tu više nema politike, da nema stranaka. Svi moramo imati jedan dres, a to je dres Grada Koprivnice i naše Podravine. Nadam se da će prevladati razum i kod naših političkih suparnika. Oni su se nakon izbora previše bavili kadrovskim pitanjima a onda smo doznali da bi nam netko mogao odnijeti Podravku i sjedište firme preseliti u Zabreb. Ja i dalje vjerujem da do toga neće doći ali nas čekaju velike analize i rasprave, veliki dijalog svih političkih boja u ovim krajevima i stavaranje platforme da Podravka i dalje bude u Koprivnici i našem kraju i da dalje donosi benefite za ovaj kraj.

Što će i kako doista biti, pokazat će nam vrijeme. A možda će o toj temi sutra nešto više reći i prvi potpredsjednik Vlade, HDZ-ov Tomislav Karamarko čiji je dolazak najavljen na sutrašnje obilježavanje obljetnice HDZ-a u našoj županiji.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori