Subota, 27. travnja 2024.

‘Ukine li država potporu za Gimnaziju, vratit ćemo ju pravnim putem’

Ustezanje državne financijske potpore našem kraju nije ostavilo ravnodušnim župana Darka Korena.

Na upit kako komentira izostanak pozicija u državnom proračunu, Dravi.info je rekao:

– Naravno da nitko tko je odgovoran za upravljanje sustavom ne može blagonaklono gledati ako mu se ukine neki izvor prihoda i tako utječe na njegove proračunske politike. Tako i ja smatram da bi to nama proizvelo određene probleme. Prejudicirati ne mogu jer proračun još nije donesen i postoji mogućnost da se to amandmanima izmijeni.

Prema svemu sudeći, Županija je ostala bez oko 3,5 milijuna kuna s koliko je država financirala troškove Županije JPP-a koprivničke gimnazije.

– Mi imamo potpisan ugovor s državom, s Ministarstvom obrazovanja koji nam je garantirao taj prihod i mi smo ga u županijskom proračunu planirali. Ukoliko bi se nešto promijenilo, to bi trebalo redefinirati novim ugovorom ili aneksom. U protivnom je to jednostrana odluka jednog od partnera što dovodi do određenih pravnih reperkusija koje ćemo mi sigurno primijeniti.

Za župana Korena nije iznenađenje što u državnom proračunu nema pozicije za izgradnju Odjela pedijatrije u koprivničkoj bolnici.

– Iskreno da vam kažem, očekivao sam jer te stavke u državnom proračunu nikad nije niti bilo. Sve je to bila, rekao bih, samo jedna opsjena bivših ministara zdravstva. Prije svega, to je bio Rajko Ostojić koji je, sjećate se, svojevremeno izvršio desant na Koprivnicu i slavodobitno obećao brda i doline. Kasnije je isto takvu predstavu izveo ministar Varga. Ja sam pretpostavljao da to nema nikakve realne temelje u Ministarstvu zdravstva i to pitanje sada moramo otvoriti iz početka.

Kad je pak riječ o izgradnji nove Obrtničke škole u Koprivnici, župan Koren podsjeća da je taj projekt u visokoj fazi pripremljenosti te se nada da će ipak biti realiziran iako ne može znati kakav je stav državne strane trenutno o tom projektu. Osim toga, u prilog mu ide i činjenica da premijer Orešković dolazi iz Kanade u kojoj je dobar dio javnog sektora građen po principu javno-privatnog partnerstva, pa je za očekivati da zbog toga ima pozitivan stav o JPP-u. Koren je podsjetio da je svojevremeno bio protiv JPP-a sve dok država nije preuzela 55% troškova JPP-a:

– Još bi prihvatljivije bilo kad bi se pronašli drugi modeli. Bi li to bilo financiranje iz EU fondova, ili drugi izvori financiranja iz kojih bismo mogli graditi javne projekte, prije svega škole, bilo bi još bolje. No za sada ostajemo kod JPP-a i nadamo se da ćemo biti prihvaćeni partneri.

Spomenuli ste da je državni proračun još u fazi donošenja i da postoji mogućnost donošenja amandmana. Znači li to da ste, ako mogu tako reći, dali nalog zastupnicima Hrgu i Felaku da učine nešto kako bismo dobili koju poziciju više?

– Ha, ha, ha, ne mogu ja njima dati nalog. Oni su zakonodavna vlast i hijerarhijski su iznad nas. No znam da ide amandman na poziciju subvencioniranja prijevoza srednjoškolaca i mislim da će to biti pozitivno riješeno. Što se pak tiče JPP-a, jedan amandman je dala oporba i vidjet ćemo kako će se Vlada očitovati.

Ako je amandman oporbeni, onda možemo očekivati da neće biti prihvaćen. Tako nas barem dosadašnja praksa uči.

– Znate, Sabor je sada konstituiran rekao bih po modelu da se baš i ne zna precizno tko je pozicija, a tko opozicija. Stoga je teško predvidjeti kakve će odluke biti donesene.

Za zaključiti je dakle da ovog trenutka samo nebo zna što će doista biti: hoće li Podravinu i Prigorje doista pogoditi suša epohalnih razmjera ili će nam majčica država sasuti toliko potpore da će zavladati blagostanje.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori