Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

HITAN SASTANAK S MINISTROM Pal: ‘Bolnice se vraćaju osnivačima, ali i dalje s dugovima’

Dožupan Ivan Pal i resorna pročelnica Željka Koluder Vlahinja predstavljali su Koprivničko-križevačku županiju na hitnom sastanku što ga je u petak u Zagrebu sazvao ministar zdravlja Dario Nakić.

Tema je bila vraćanje bolnica osnivačima nakon programa saniranja dugova. Osnivači su, podsjetimo, 2013. godine bili prisiljeni prenijeti osnivačka prava nad bolnicama državi, kako bi se sanirali dugovi. Što slijedi, rekao je Dravi info dožupan Ivan Pal:

Dobili smo informacije da će po hitnom postupku u Saboru biti provedene izmjene i dopune zakona. Vrlo brzo ćemo mi osnivači morati imenovati upravna vijeća, koja će imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja i raspisati natječaje za izbor ravnatelja. Potom slijedi izbor ravnatelja te će tako osnivačka prava biti vraćena županijama.

Iako se kao potencijalni kandidat za ravnatelja bolnice spominje ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Mato Devčić, dožupan Pal o tome ne želi nagađati. I dok je jasno da je imenovanje ravnatelja politička odluka, još uvijek ostaje upitno što je s bolničkim dugovima. Evo kakvo rješenje vide u resornom ministarstvu:

Potpisivat će se tripartitni ugovor između Ministarstva i HZZO-a s jedne te nas kao osnivača s druge strane oko vraćanja, odnosno pokrivanja dugova koje bolnice još uvijek imaju.

Pal kaže da, najavama odgovornih usprkos, program sanacije bolničkih dugova nije uspio:

Koprivnička nam se bolnica vraća sa samo 5 milijuna kuna duga manje nego kad smo ju predali. Mislim da je bio 49 milijuna kuna, sad je nešto manji. To samo znači da niti je onda Županija bila odgovorna za nastajanje dugova, niti možemo reći da su bolnice specijalno bile krive za to. Naprosto je sustav bio takav i mogu ocijeniti da sustav sanacije jednostavno nije uspio. Bolnica nam se vraća s istim dugom, ali ne znam s koliko liječnika manje.

Dožupan Pal zaključuje da osnivačka prava nije ni trebalo prenositi sa županija na državu jer je alat za smanjenje dugova isključivo u rukama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji određuje raspodjelu financijskog kolača.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori