Subota, 27. travnja 2024.

AK galerija predstavlja izložbu infracrvenih ‘selfija’

Neobičnu izložbu ove će nam subote predstaviti AK galerija, pod kapom Ateliera Koprivnica. Izlošci će biti ‘selfiji’, u posljednje vrijeme popularan oblik fotografije i svojevrsnu formu autoportreta.

Projekt je nazvan IR SELFIE i nastao je u suradnji AK galerije (Bojana Koštića i Tanje Špoljar) s fotografom i predavačem na Sveučilištu Sjever Mariom Perišom te Koprivničkim poduzetnikom. Sve je počelo na nedavnom Poduzetnikovom događanju u Kulturno-kreativnom centru Pixel, kada su se posjetioci sami fotografirali putem daljinskog okidača i to kroz infracrveni (IR) filter na objektivu fotoaparata.

“Namjera projekta”, pišu autori, “je preispitati selfie kao legitimni umjetnički postupak i trenutno najzastupljeniju formu autoportreta. Kao i svaka umjetnička forma, selfie također podliježe nekim pravilima i strukturama. Prvo i osnovno – subjekt se mora sam uslikati, odnosno sam stisnuti okidač fotoaparata.”

Za glazbeni program pobrinut će se zagrebački kantautor Denis Katanec (Felon). Otvorenje izložbe održat će se u subotu, 12. ožujka od 20 sati u AK galeriji u Kampusu.

“(…) Fenomen selfija, međutim, funkcionira i na jednoj drugoj razini gdje u svojoj masovnosti i hiperprodukciji rastače subjektivitete – self (osoba sama, sebstvo) ne postaje ono što jest, već postaje jednako milijunima drugih osoba, pretvara se iz osobnog u kolektivno sebstvo, upravo zbog čvrstih formalnih okvira u kojima selfi nastaje. Proces selfija je automatiziran i banaliziran proces koji autora, do određene mjere, lišava kreativnosti u umjetničkom procesu.

Dakle, ono što bi trebalo predstavljati nas same onakvima kakvi jesmo – our selves, mi sami – iz privatnog i osobnog se pretvara u javno i kolektivno.
Mi sami postajemo svi drugi.(…)”

– Bojan Koštić

zatvori