Petak, 26. travnja 2024.

Centar 112 Koprivnica prvi je u Hrvatskoj primio e-poziv u pomoć, poslušajte kako je zvučao

Na današnji dan, 11. veljače, obilježava se Dan jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve 112.

Tim je povodom župan Darko Koren primio djelatnike Županijskog centra 112 Koprivnica, zahvalio im na suradnji i pohvalio ih na dobrom radu i velikom angažmanu tijekom protekle godine.

Godina je, naravno, bila specifična i obilježena prije svega po tom našem europskom problemu, problemu migranata, izbjeglica, po toj krizi takozvanoj koja je zahvatila cijelu Europu i s kojom smo mi kao država bili izuzetno suočeni, a pogotovo prostor naše županije.

Sve su službe u županiji odradile odličan posao i, kako je rekao župan, položile su jedan od najzahtjevnijih ispita. A da su Hrvati vrlo dobro prepoznali važnost broja 112, svjedoče rezultati ankete koje je iznio pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić:

Broj 112 u Hrvatskoj prepoznaje 65% ljudi, dok je u Europskoj uniji taj prosjek 41%.

Poziva prema broju 112 u prošloj je godini bilo nešto manje nego preklani, rekao je voditelj Županijskog centra 112 Koprivnica Roman Sabol:

To je sada 46 tisuća poziva, točnije 46.145. Nama je najbitniji onaj postotak iskoristivosti od 52,7%, što znači da je od ukupnog broja poziva toliko bilo stvarno namjenskih. Zlonamjerni su se smanjili na minimum, a nenamjenske pokušavamo riješiti i sami da se druge stručne službe ne zamaraju time.

Županijski centar 112 prije manje od mjesec dana bio je prvi u Hrvatskoj koji je primio automatski poziv u pomoć – iz automobila.

Sigurno se želimo pohvaliti da smo imali priliku biti prvi koji su zaprimili prvi e-call na području Republike Hrvatske.

Radilo se o prometnoj nesreći na raskrižju Krležine i Neimarevićeve 17. siječnja ove godine, kada je automobil automatski stupio u kontakt s Centrom 112 i djelatnike obavijestio o koordinatama mjesta događaja. To je zvučalo ovako:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/246514244″ params=”color=00aabb&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Očekuje se da će od 1. siječnja 2018. svi novi automobili proizvedeni u Europskoj uniji biti opremljeni takvim sustavom.

Recimo još i kako većih prirodnih, prometnih i industrijskih nesreća lani nije bilo, a po broju poziva izdvajaju se rujan i listopad – dakle vrijeme migrantske krize.

zatvori