Petak, 26. travnja 2024.

Suma summarum: U 2015. zabilježen pad broja nezaposlenih

Povećanje broja nezaposlenih zabilježeno je u Koprivničko-križevačkoj županiji i krajem lanjskog prosinca.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Križevci, tijekom prosinca je zaposleno 419 osoba što je 6,2% manje u odnosu na studeni. No zanimljivo je da ju u usporedbi s prosincem 2014. zaposlenih ipak više i to za 9,2%.

Pad broja nezaposlenosti evidentiran je samo na križevačkom području, i to za 1,2%, dok je na koprivničkom i đurđevačkom nezaposlenost porasla – u Ispostavi Đurđevac za 45 osoba ili 2,8% te u Ispostavi Koprivnica za 48 osoba ili 1,5%.

U prosincu se najviše zapošljavalo u trgovinama na veliko i malo, popravcima motornih vozila i motocikala te u prerađivačkoj industriji, a najviše su se tražili konobari, medicinske sestre i tehničari, bravari, radnici na proizvodnoj liniji te prodavači i peradarski radnici.

I dok u prosincu bilježimo porast nezaposlenosti, ona tijekom cijele 2015. godine ipak bilježi pad. Lani je zaposleno 5.189 osoba što je za 2,6% više nego tijekom 2014. godine, kada je ukupno zaposleno 5.058 osoba iz evidencije Zavoda.

Radnici su se najviše tražili u građevinarstvu, obrazovanju, djelatnosti zdravstvene zaštite, socijalne skrbi i prerađivačkoj industriji. Zanimljiv je podatak i da je u 2015. na Zavodu u našoj županiji prijavljeno 5.080 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je u odnosu na 2014. godinu, kada je ukupno prijavljeno 3.436 potreba za radnicima, više za 47,8%.

Prošlu godinu zaključili smo sa 6.048 nezaposlenih osoba.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori