Četvrtak, 25. travnja 2024.

Napustio nas je Josip Friščić

Josip Friščić, ugledni društveno-politički i sportski djelatnik te bivši župan Koprivničko-križevačke županije, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i potpredsjednik Hrvatskog sabora, preminuo je u 67. godini života nakon duge i teške bolesti u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”.

Friščić je rođen 15. kolovoza 1949. u Subotici Podravskoj. Osnovnu školu završio je u Rasinji, srednju u Koprivnici, a diplomirao je ekonomiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Radio je u Zajednici za financiranje osnovnog školstva, potom je preuzeo dužnost tajnika SIZ-a odgoja i osnovnog obrazovanja Općine Koprivnica, a 1992. godine učlanio se u HSS te osnovao velik broj ogranaka i općinskih organizacija.

Početkom Domovinskog rata Friščić je imenovan u Krizni štab Općine Koprivnica gdje je, između ostaloga, bio zadužen za prihvat izbjeglica u Podravini, a odlukom Vlade Republike Hrvatske preuzima dužnost predsjednika Odbora za prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći. Nakon ustroja Grada Koprivnice kao jedinice lokalne samouprave imenovan je pročelnikom Upravnog odjela za financije i gospodarstvo, a u dva je mandata bio član i tadašnjeg Županijskog poglavarstva. 2001. godine izabran je za župana Koprivničko-križevačke županije, 2005. godine za predsjednika HSS-a, a 2008. za potpredsjednika Hrvatskog sabora. Na toj je funkciji ostao do 23. prosinca 2011., a naredne godine mjesto predsjednika HSS-a prepustio je Branku Hrgu.

Osim brojnih društvenih, političkih i gospodarskih aktivnosti, osobit je trag ostavio u svijetu sporta. Do smrti je bio prvi čovjek Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije, a bio je i dopredsjednik te član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. Bio je također i potpredsjednik Slavena Belupa te dugogodišnji član Uprave kluba.

2011. godine primio je nagradu Koprivničko-križevačke županije za životno djelo. Živio je i društveno djelovao u Koprivničkom Ivancu sa suprugom Verom. Otac je kćeri te djed unuka i unuke.

Posljednji ispraćaj Josipa Friščića bit će održan u utorak u 14:30 na groblju u Koprivničkom Ivancu. O terminu komemoracije izvijestit ćemo naknadno.

zatvori