Subota, 27. travnja 2024.

Marijeta se vratila u školske klupe

S početkom novog polugodišta u školske klupe se vratila i Marijeta Bugarin. Ova mlada Koprivničanka jedna je od rijetkih u svijetu oboljelih od Parry-Rombergovog sindroma, a na nastavu se vratila nakon otprilike dva mjeseca. Bila je naime u SAD-u u Madisonu, na drugoj i – liječnici vjeruju – završnoj operaciji.

Marijetu smo zatekli u njenom 6.a razredu, na prvom satu i to geografiji koju predaje upravo njena razrednica, profesorica Novoselec.

Marijetina majka Valentina Smoljanović zahvalila je svima na pomoći bez koje Marijeta nikad ne bi završila na operaciji kod stručnjaka u Americi. Za razliku od prve, druga je operacija – kao i pripreme za nju, protekla mnogo mirnije, bez velike pompe. I ova je operacija dobro prošla, a oporavak od nje, prvenstveno nestanak otekline i zarastanje tkiva lica, trajat će do četiri mjeseca. Marijeta bez problema može pratiti nastavu, uz vjerojatnu poštedu od dijela nastave tjelesnog. Marijetina majka ponosno je rekla da je njena kćer veliki borac, već dva dana nakon operacije odbila je lijekove protiv bolova. A upravo bez mnogih dobrih ljudi, rekla je gospođa Smoljanović Dravi info, ne bi bilo ni Marijetina zdravlja.

Onima pak koji će se možda naći u sličnoj situaciji preporuča da budu iznimno uporni, glasni i oprezni, te zaključuje da – bez obzira na propise, reakcija sustava ovisi prvenstveno o pojedincima koji djeluju u njemu. U svakom slučaju, zaključuje Valentina Smoljanović, velika zahvala svima koji su Marijeti i njenoj obitelji pomogli kad je najviše trebalo.

A Drava info Marijeti želi da uspješno nadoknadi gradivo koje su njeni školski kolege obradili i usvojili u vrijeme dok je ona bila na liječenju u Americi. U uspjeh njenog zdravstvenog pohoda uopće ne sumnjamo. Sretno.

zatvori