Petak, 26. travnja 2024.

Mali Adrian Ivačić prva je beba rođena u 2016.

Demografski trend u Koprivnici je negativan, kao i na razini cijele države. Župan Koren koji je danas obišao koprivničko rodilište smatra to najvećim problemom Lijepe naše.

Prvo ovogodišnje novorođenče u rodilištu koprivničke bolnice rođeno je u subotu, 2. siječnja oko 13 sati. Mali Adrian razveselio je tako ne samo obitelj naše kolegice novinarke Dine Ivačić već i cijelu ovdašnju javnost.

Naime, trendovi nam baš i ne idu na ruku jer u koprivničkom rodilištu bilježimo pad poroda. U 2014. bilo je 40-ak poroda manje u odnosu na 2013., dok je lani u koprivničkom rodilištu 80 poroda manje. Rekao to je voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivica Stanišić te zaključio:

Mislim da pratimo ukupan trend. U cijeloj Hrvatskoj u prosjeku je 10% poroda manje, smanjenje broja poroda bilježe i klinike.

Od dr. Stanišića doznali smo i konkretne brojke koje su obilježile sada već prošlu i pretprošlu godinu.

Prošle je godine bilo 826, pretprošle 906 poroda. Rođeno je nešto više muške od ženske novorođenčadi, a povećan je i broj blizanaca. Skoro ih je duplo više lani – 9, a u 2014. pet.

Koprivnički ginekolozi su uočili i da se žene odlučuju na ponovljenu trudnoću, u prosjeku s dva prema tri djeteta, no istovremeno pada broj prvorodilja.

Koprivnica u općem negativnom demografskom trendu

Koprivnica na žalost ne odskače od trenda smanjenja broja poroda. Suvremeni način života, bolje obrazovanje i radni angažman uvjeti su u kojima se žene odlučuju na sve kasnije majčinstvo, rekla je gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak te izrazila uvjerenje da će se trendovi promijeniti:

Imate cikluse koji se događaju i nadam se da će se i u gradu Koprivnici dogoditi ciklusi s više djece. Krenimo svi od svake obitelji. Nekad su bile brojne, danas to nije tako. Životni tempo nas čini ovakvima kakvi jesmo.

Ove je godine do jutros, kad je kao i svakog prvog radnog dana u novoj godini rodilje i njihova čeda posjetio župan Darko Koren, rođeno je svega troje djece. Koren kaže da je demografska slika najveći problem našeg društva:

Mi uvijek u prvi plan stavljamo gospodarske probleme, bruto društveni proizvod, izvoz i slično, međutim sigurno – kad malo dublje razmislimo, ta demografska slika u Hrvatskoj je po mom mišljenju najveći problem i ona je sukus svih ostalih kriza koje vladaju u našoj zemlji.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Koren upozorava i da je zbog egzodusa mladih dio novorođenih hrvatskih građana rođen izvan granica Lijepe naše. Očekuje da će novo ministarstvo demografske politike, čije osnivanje najavljuju iz Domoljubne koalicije, utjecati na poboljšanje demografske slike u našoj zemlji.

A poboljšanje pronatalitetne politike očekuju i u koprivničkom HDZ-u. Ne vjeruju da u gradskom proračunu nema novca za povećanje naknade za novorođenčad s tisuću na dvije tisuće kuna. Kako koprivnička vlast ne uvažava prijedloge oporbe, pomoć za to će potražiti od građana, najavio je predsjednik koprivničkog HDZ-a, ali i oporbenog kluba vijećnika HDZ-HSS Ernest Forjan:

Moram otvoreno reći da čim nam to omoguće vremenske prilike, ćemo pokrenuti peticiju za povećanje pomoći za novorođenčad. Vjerujemo u odaziv građana te ćemo na temelju prikupljenih potpisa ponovo na sjednici Gradskog vijeća tražiti povećanje te naknade.

Iako 2.000 kuna nije stvarni poticaj za rađanje djece, Forjan kaže da povećanje naknade treba gledati kao simboliku te gestu kojom političko vodstvo ovoga grada pokazuje da mu je stalo do obitelji i poboljšanja demografske slike grada.

zatvori