Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Doroteja spasila narodne pjesme Podravine od zaborava

CD narodnih podravskih pjesama Dorica plače majkica javče predstavljen je u sklopu programa Zimske škole folklora Matice hrvatskih iseljenika što se prvi puta održava u Koprivnici.

CD je snimila mlada Koprivničanka Doroteja Juratović, koja je tako ovjekovječila stare, možemo reći zaboravljene pjesme svoga zavičaja. Našla ih je i zabilježila njena majka Đurđica Juratović tijekom istraživanja u Novigradu Podravskom i okolici. Da je riječ o iznimno vrijednom projektu, rekao je jedan od navjećih živućih stručnjaka za hrvatsku folkloristiku, dr. Andrija Ivančan:

Ti prekrasni podravski napjevi s tog područja sada su prvi puta ugledati svjetlo dana.

Riječ je o 21 pjesmi iz Novigrada, Novog Virja, Koprivničkih Bregi i Legrada. Uglavnom su tužnog karaktera, melankolične, što odražava tadašnji način života i atmosferu vremena završetka Prvog svjetskog rata. A osim Doroteje, koja pjeva i svira dvojnice, izvele su ih još njene kolegice iz novigradskog KUD-a Ivan Vitez Trnski Dijana Čerčić i Tajana Mađer, Dorotejina sestra Barbara koja svira cimbal i Tamburaški orkestar KUD-a Podravka.

Trudila sam se da te pjesme izvedemo što tradicionalnije, ima cimbala i dvojnica, postigli smo da zvuk bude što autentičniji, da zvuči što starije. Na kraju, i ja upravo tako doživljavam Podravinu.

Doroteja kaže i da je ovaj CD vrijedan doprinos očuvanju hrvatske nacionalne tradicije:

Na CD-u su pjesme koje nitko prije nije imao prilike čuti. To su zaboravljene pjesme koje smo eto nekim čudom uspjeli naći i iskopati. Nadam se da će ih svi prihvatiti jer su meni predivne i nadam se da će se i drugima svidjeti.

Dorotejin CD izdala je Općina Novigrad Podravski, čiji je načelnik Mladen Mađer zahvalio Doroteji i njenoj obitelji na angažmanu i očuvanju novigradske baštine.

zatvori