Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Srednjoškolci naoružani stihovima čitali ‘regularnu’ i dadaističku poeziju

Učenici svih triju koprivničkih srednjih škola – Srednje, Obrtničke i Gimnazije “Fran Galović” – proteklog su četvrtka ponovno gostovali u Kulturno-kreativnom centru gdje su okupljenima čitali poeziju i to ne bilo kakvu.

Nekoliko dana ranije, naime, dio njih okupio se na radionici u sklopu projekta Blok sat koji provodi udruga Mamuze. Tom su prilikom izrađivali tzv. mail art – dadaističke kolaže u formi svojevrsnih razglednica, sve povodom stogodišnjice dadaističkog pokreta.

Wikipedija: Dadaizam je umjetnički pokret koji u traženju novoga izraza negira sve ustaljene vrijednosti. Dadaizam naglašava besmislenost civilizacije koja uništava vlastite vrijednosti; naglašava apsurdnost izlažući banalne predmete kao umjetnička djela. Dadaizam teži rušenju, uništenju starih načela i zakonistosti logike, ismijava „vječnu ljepotu”. Dadaizam je protiv nepokretnosti misli i određenja pojmova, Dada je i protiv Dade, pa iz toga mnogi izvode zaključak da dadaizam nije toliko protuumjetnički i protuknjiževni smjer koliko „posebno raspoloženje duha, krajnji čin antidogmatizma koji se za svoju borbu služi svim sredstvima”. (De Michelli)

Našim srednjoškolcima javni pjesnički nastupi nisu novost. – Projekt Blok sat krenuo je prije godinu dana pjesničkom karavanom koja je obilazila koprivničke kafiće i zgrade – podsjeća Andreja Salajec iz Mamuza. – Nakon toga uslijedila je i Poezija za van, a ovo su nam prve aktivnosti u ovoj školskoj godini.

Razglednice koje su srednjoškolci izradili bit će proslijeđene partnerskoj udruzi Dadanti iz Splita, koja je inače već gostovala u Koprivnici na Festivalu izvedbenih umjetnosti i kazališta. Za nastup u Pixelu pripremali su ih njihovi profesori, a čitalo se uistinu svašta: od same dadaističke poezije preko one ‘regularne’ i pjesama na stranim jezicima do, primjerice, govora iz Igre prijestolja. Nastupilo je 11 srednjoškolaca i jedan profesor uz gitarističku pratnju Jana Samaržije.

Projekt Blok sat nastavlja se na proljeće, okvirno negdje oko travnja, a nova tema još uvijek nije dogovorena, kaže Andreja. Ne sumnjamo da će nas naši multitalentirani srednjoškolci ponovno oduševiti.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori