Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Red sunca, red oblaka, malo vjetra i – zahlađenje

Živa u termometru od srijede će uglavnom neprestano biti ispod ništice, a za nekih tjedan dana na tu bi hladnoću mogle doći i prve oborine. U kojem obliku - ostaje za vidjeti.

Premda će nas stabilno vrijeme pratiti još nekoliko dana, od srijede nam ipak stiže određena promjena koja se mnogima od nas neće svidjeti – iako je zapravo korisna. Pogađate, radi se o zahlađenju koje će nam već prije isteka mjeseca donijeti temperature primjerenije dobu godine.

Tako će ponedjeljak još uvijek biti stabilan s jutarnjom i večernjom maglom te mogućim sunčanim razdobljima tijekom dana. Teško je, doduše, predvidjeti koliki će biti omjer magle/niske naoblake i sunca, tako da možda ispadne lijep dan, a možda popriličan tmurnjavor. Vidjet ćemo. U slučaju dugotrajnije magle temperatura će se držati oko nule ili tek malo iznad, no bude li dovoljno sunca popet će se i do 5°C, možda i više.

Utorak će ipak biti oblačniji i tmurniji. To više neće biti samo magla već i “regularni” oblaci, osobito prema kraju dana. Promjenu će najaviti slab istočni, kasnije sjeveroistočni vjetar, a što se tiče temperature, najviša dnevna još će biti malo u plusu. Srijeda je već upitna, a dalje…

Od srijede nam dolazi hladan i suh zrak s istoka kontinenta. Sjeveroistočni vjetar raspršit će maglu i nisku naoblaku pa bi moglo biti i pretežno sunčano, ali i hladno: najviša dnevna temperatura doći će do nule ili tek malo iznad, dok bi navečer i tijekom noći na četvrtak mogla pasti do -5 pa i niže. Dojmu hladnoće doprinosit će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na Staru godinu slično, samo još hladnije. Još uvijek bi moglo biti pretežno sunčano, dok bi temperatura tijekom cijelog dana trebala ostati u minusu. Lani smo najluđu noć proveli na -15°C, ponegdje i niže, pa ovo neće biti tako ekstremno, no svejedno se dobro obucite ako 2016. namjeravate dočekati na otvorenom. I dalje će puhati sjeveroistočnjak, ali slabiji.

Petak, prvi dan nove 2016. godine, kako se zasad čini trebao bi biti pretežno sunčan i vrlo hladan uz nešto istočnog vjetra. Ponegdje bismo mogli mjeriti i dvoznamenkaste jutarnje minuse.

U danima sljedećeg vikenda još uvijek se drži hladnoća, a ukazuju se i prve šanse za oborine. To bi uglavnom bio slab snijeg, no sinoptička situacija za tako dalek termin ostavlja mogućnost nastanka ciklone negdje u blizini naših krajeva koja bi mogla režirati jedan od dva scenarija: topao atlantski prodor koji bi donio kišu ili nekakav miks ledene kiše, susnježice i snijega, ili ciklona tipa Genovske koja bi nam donijela pravi snijeg. Što će prevladati vidjet ćemo kako će se ti dani približavati, no izvjesno je da je anticiklonalni greben barem nakratko potisnut i vremenska situacija postaje zanimljivija.

Tamo iza 9. ili 10. siječnja možda opet malo zatopli, no to je uistinu predaleko za ozbiljnu prognozu. Ovo što slijedi bit će zimska epizoda, što nikako ne mora značiti da će takvo vrijeme vladati sve do proljeća.

One koji ne vole zimu razveselit će podsjetnik na činjenicu da smo zimski solsticij prošli i odradili. To znači da su, od sada pa sve do druge polovice lipnja, dani polako sve dulji i noći kraće.

No, srce zime još uvijek je pred nama.

Za kraj, uživajte u prizorima zalaska Sunca s dobro nam poznatog Podravskog mora na blagdan sv. Stjepana.

zatvori