Petak, 26. travnja 2024.

Stigli su nam pametni spremnici za otpad – na solarni pogon

Spremnici sami dojavljuju koliko su puni i automatski prešaju otpad. Jučer su stigli u Koprivnicu i prva dva bit će postavljena na Zrinskom trgu.

Koprivnica će biti prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se postaviti spremnici za odlaganje otpada – na solarni pogon.

Spremnici će se postaviti s dugoročnim ciljem da zamijene današnje zelene otoke, a više o njima rekla nam je predsjednica Uprave koprivničkog Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, Maja Hleb.

Spremnici se pune putem svjetlosti, odnosno putem topline. Jedan sat svjetlosti omogućava rad preše, koja se nalazi u spremniku, u trajanju od mjesec dana. Spremnici su prilično veliki, a četiri puta više smeća u njih stane jer u njima postoji ta preša koja ih preša i stišće ga na nižu razinu.

Jedan spremnik bit će namijenjen za miješani komunalni otpad, a drugi za limenke i staklo. Za početak će biti smješteni u centru grada, no prema riječima Maje Hleb, ako će odaziv građana biti dobar i ako će spremnici biti prihvaćeni, sljedeće bi se godine krenulo u nabavu više spremnika koji bi zamijenili zelene otoke na području grada.

Bit je ovih spremnika da se oni softverski vežu s Komunalcem, tako da radnici u Komunalcu u svakom trenutku mogu vidjeti točnu količinu smeća koja se nalazi u određenom spremniku. Na taj način točno znaju trenutak i vrijeme kada ga moraju isprazniti. Znači, neće više morati obilaziti te zelene otoke, nego bi na kompjuteru u Komunalcu zaduženi radnik vidio kolika je ispunjenost tih spremnika i moraju li se ići isprazniti.

Vrijednost dva kupljena spremnika iznosi 67.000 kuna bez PDV-a.

NOVO: Spremnici su tijekom današnjeg dana postavljeni na Zrinskom trgu.

zatvori