Subota, 27. travnja 2024.

Branitelji predlažu Ulicu 117. brigade i protokol poštovanja sudionika Domovinskog rata

Današnju sjednicu Odbora za branitelje Grada Koprivnice uglavnom su obilježili prijedlozi braniteljske populacije Gradskoj upravi.

Jedan od njih je imenovanje ulice, rekao je Radio Dravi predsjednik Odbora Ivica Jurenec:

Otvoreno je pitanje i donijet je zaključak, odnosno prijedlog Odbora za branitelje prema Odboru za imenovanje da se ulica u Koprivnici imenuje Ulicom 117. brigade. Nemamo ni jednu konkretnu ulicu u vidu niti smo što ultimativno tražili nego želimo da se konačno ide k tom rješenju.

Branitelji su predložili i da se koprivničkim ratnim postrojbama izrade zastave i grbovi, koji bi bili javno izloženi te po potrebi i korišteni u prigodnim manifestacijama. Također su zaključili da je potrebno u suradnji sa svim ratnim zapovjednicima u razumnom roku ustanoviti u Muzeju grada Koprivnice stalni muzejski postav Domovinskog rata.

Osim toga, kaže Jurenec, traže i da se gradskim protokolima utvrdi dužno poštovanje prema sudionicima Domovinskog rata. To konkretno znači da treba točno utvrditi na koja se službena događanja zovu, primjerice, zapovjednici ratnih postrojbi i da ih se javno pozdravi, da se više ne dogodi da ne bude intonirana himna ili se ne oda počast poginulima minutom šutnje, kao i da se osmisli program za polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Da se osmisli šire i dostojanstvenije to obilježavanje, a ne da se sve svede samo na tih pet minuta kod središnjeg križa na groblju. Predložili smo da se sve to utvrdi protokolom i da se toga držimo.

Okupljeni u Odboru za branitelje i dalje su nezadovoljni djelovanjem gradske Koordinacije braniteljskih udruga te predlažu suradnju udruga mimo Koordinacije, kao i da Grad omogući prostor za rad i djelovanje braniteljskih udruga.

Na današnjem sastanku bila je i gradonačelnica Vesna Želježnjak koja je predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga upoznala s tehničkom izvedbom izgradnje braniteljskog spomenika, čija realizacija kasni zbog, kako je rekla, opravdanih razloga. Kada će spomenik doista biti gotov, za sad nije objavljeno.

zatvori