Petak, 26. travnja 2024.

Sedmaši došli vidjeti kako je raditi na radiju

Učenici 7.d i 7.e razreda OŠ „Braća Radić“ Koprivnica u pratnji učiteljice hrvatskoga jezika Ines Vađunec posjetili su lokalnu radio-postaju, Radio Dravu.

Ondje su ih srdačno dočekali zaposlenici Radio Drave koji su ih poveli u obilazak svojih prostorija te ih uputili u njihove zadaće. Objasnili su im kako izgleda jedan dan na radiju te koji je posao novinara i radijskog voditelja. Okupljenim učenicama obratila se i direktorica i glavna urednica radija Jasna Slukić.

Novinari Marko Posavec, Nela Carek i Sandra Levak-Miklošić u opuštenoj su atmosferi zainteresiranim sedmašima opisali svoja zanimanja i otkrili im neke od tajni novinarskoga zanata. Učenici su upoznali i radijskog voditelja Bojana Horvata koji ih je zabavljao brojnim dosjetkama i šalama te im omogućio da sami biraju i puštaju glazbu u eter. Na kraju su još snimili i kratki spot u kojem su predstavili sebe i svoju školu te pozdravili slušatelje Radio Drave.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

U razgovoru s novinarima, i kasnije na satu, učenici su usustavili svoje spoznaje o nastajanju, vrstama i zadaćama radijskih emisija, saznali su kako se snalaziti u velikom broju informacija te procjenjivati njihovu vrijednost i relevantnost. Učenici su izrazili svoje zadovoljstvo ovakvim načinom rada te zaključili da im se ovaj tip učenja najviše sviđa.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Evo i nekih od komentara učenika:

„Kao učenici koja pohađa 7. razred mogu reći da mi se sviđaju djelatnici Radio Drave. Njihov princip rada je jednostavan i praktičan. Imali smo tu čast da vidimo što je radio i kako funkcionira. Mislim da je vrijeme provedeno s Bojanom Horvatom bilo najbolji dio dana jer je kroz zabavu dočarao svoj posao. Vidjeli smo i novinare koji su nam objasnili kako profesionalno prenositi vijesti i događaje iz Koprivnice.“ (Sara Tetec 7.d)

„Svidjela mi se prostorija u kojoj se odvijaju radio emisije. Voditelj Bojan je šaljiv i smiješan. Svi se trude da vijesti koje nam donose budu zanimljive i zabavne.“ (Lorena Kraljić 7.d)

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

„Pričajući s novinarima i voditeljem shvatila sam da njihov posao i nije tako jednostavan kako se čini na prvi pogled. Svidio mi se novinarski posao, ali me više privlači posao radijskog voditelja jer je zanimljivo puštati glazbu i zabavljati slušatelje. Mislim da je Bojan jako dobar voditelj i da bi se oni koji se namjeravaju baviti tim poslom trebali ugledati u njega.“ (Antonela Žganec 7.d)

„Svidjelo mi se što su svi zaposlenici bili dobri prema nama i što su nam odgovarali na sva pitanja. Najviše mi se svidio radijski voditelj koji je bio zabavan i dao nam da sastavimo popis pjesama koje će pustiti u eter.“ (Ivona Huđ 7.e)

Zahvaljujemo Radio Dravi na gostoprimstvu i nadamo se dobroj budućoj suradnji.

Tekst: Ines Vađunec, prof.

zatvori