Petak, 26. travnja 2024.

Ottova kućica, mjesto gdje psi čekaju svoj dom

Charlie je u Ottovu kućicu stigao prije kojih dva tjedna. Javili su nam da u Gotalovu luta neki šugavi pas, jer ljudi za zapuštenog psa vole reći da je šugav.

Kad smo ga našli, Charlie je bio sav u dredlima, užasno je smrdio po mokraći jer mu je i donji dio trbuha bio sav zapetljan i prljav. Na desnoj strani imaju je veliku “gvalju” od čičaka koja mu je zapetljala dlaku tako da nije mogao ispraviti glavu nego mu je ona naginjala na stranu. Bio je smeđe boje i prvo smo mislili da se radi o jako bolesnom psu. Kad smo ga pregledali, shvatili smo da on nije bolestan, već jako sramežljiv i tužan pas. – Početak je to priče o Charlieju koju nam priča voditelj koprivničkog Skloništa za životinje, veterinar Ratimir Juršetić. Početak je to zapravo svake priče vezane za Ottovu kućicu u kojoj trenutno boravi oko četrdeset pasa koji traže svoj dom i bolji život.

I dok nam veterinar Juršetić pokazuje slike Charlieja prije i poslije šišanja, koje je trajalo tri sata, te priča kako se ispod tolike dlake krila zapravo jedna vesela siva pudlica, u Sklonište stiže još jedan pas. Nakon pregleda, utvrđuju da se radi o ženskom psiću starosti oko tri mjeseca. Svakog psa koji dođe u Ottovu kućicu pregledaju, čipiraju, cijepe, i očiste od parazita. Usluga friziranja – po potrebi.

Štene koje je stiglo nakon pregleda ide na deset dana u karantenu. Važno je to napomenuti jer će u tih desetak dana, koliko će štene biti odvojeno od ostalih pasa, veterinar promatrati njegovo ponašanje i utvrditi moguće bolesti kako bi nakon toga mogao sigurno pronaći novu obitelj.

No, prije karantene par slikica da me budući vlasnik može pronaći na Facebook stranici Ottove kućice.

Sklonište Ottova kućica ove godine udomilo je više od tri stotine pasa, dok je stotinjak pasa vraćeno vlasnicima. – Puno puta na Facebook stranici vidim tisuće i tisuće pregleda naših štićenika, međutim, sad je pogotovo došlo vrijeme kad je izuzetno malo udomljenja. Ali s druge strane, udomiti životinju nije mala stvar – priča nam veterinar Juršetić te dodaje: – Pas je obaveza i jedan dio troška. Osoba koja želi udomiti životinju mora shvatiti da se toj životinji mora posvetiti i biti dobar vlasnik, odnosno prijatelj. Svatko tko želi može pregledati naše stranice i doći pogledati životinjicu. Nema ljepše stvari kad čovjek dođe, odabere životinjicu i kad je to ljubav na prvi pogled.

Psima u koprivničkom Skloništu možete pomoći i ako niste u mogućnosti udomiti jednog od njih. – Vrlo je jednostavno – objašnjava veterinar Juršetić. – Jednom sam se našalio da je to usluga rent-a-dog, a zapravo i je tako. Dođite u petak na primjer, dobit ćete povodac, ovratnik, očišćenu životinju od parazita, cijepljenu i možete životinju odvesti kući. Šetati se s njom, otići u prirodu, ali naravno i odgovarati za nju. Već ste napravili dobro djelo jer ste nam pomogli u socijalizaciji životinje. Tu ima puno životinja koje nisu nikad imale pažnju čovjeka.

Četvrtak je Međunarodni dan prava životinja. Dan koji se diljem svijeta obilježava kako bi životinje pokazao vidljivijima u svojoj patnji i potlačenosti. Kako bismo postali svjesni činjenice da životinje nisu igračke, da je nabava životinje odgovoran korak, jer su životinje osjećajna bića te će u nama kad ih jednom udomimo gledati roditelja i prijatelja.

Volite i pazite svoje ljubimce, čipirajte ih i kastrirajte. Ili udomite jednog od napuštenih psića iz Ottove kućice.

Svog novog ljubimca i prijatelja potražite ovdje.

zatvori