Subota, 27. travnja 2024.

Nova godina donosi nam najljepši zimski poklon

Prvi dani 2016. godine proći će u znaku punokrvne zimske epizode s hladnoćom, vjetrom i - snijegom. Evo kakvo je vrijeme pred nama.

Kraj je 2015. godine, meteorološki raznolike, ali uglavnom sušne i natprosječno tople, pogotovo kad se usporedi s godinom koja joj je prethodila i koju ćemo pamtiti po dramatičnim poplavama Drave i potoka Koprivnice.

Godinu ćemo ispratiti uz djelomično do pretežno vedro nebo, slab jugoistočni povjetarac i vrlo niske temperature koje u novogodišnjoj noći ponegdje mogu pasti i do -5, pa i niže. Ako se nekim slučajem ipak navuče nešto naoblake, onda neće biti ni tako hladno, ali minus je sasvim siguran (ne samo na tekućem računu).

Petak, prvi dan 2016. godine, bit će malo oblačniji, ali još uvijek bez oborina; tek tu i tamo može zalepršati pokoja pahuljica snijega, bez stvaranja pokrivača. Moguća su i sunčana razdoblja, osobito poslijepodne. Temperatura uglavnom u minusu, samo ćemo sredinom dana nakratko zakoračiti u plus, a neće biti ni nekog značajnijeg vjetra. Navečer ponovno, kako bi rekao Dražen Zečić, “zima zima led”.

E onda od subote malo zanimljivije jer će se nad Jadranskim morem zavrtjeti ciklona. Prijepodne još može biti nešto sunca, a malo će i zatopliti, možda i do nekih 4-5 stupnjeva, no prema kraju dana stiže ozbiljno naoblačenje, prvo jugoistočni pa kasnije sjeveroistočni vjetar, a s jugozapada i oborine. U početku nije baš jasno koje će agregatno stanje vode padati s neba – moguće je sve od kiše, susnježice, ledene kiše i snijega – no kasnije i pogotovo u noći na nedjelju to će biti snijeg. Do kraja nedjelje očekujemo i stvaranje snježnog pokrivača, koliko visokog – vidjet ćemo, neka oprezna procjena bila bi 5-10 centimetara, no snijeg zna iznenaditi, i pozitivno i negativno.

Zanimljivo bi moglo biti i tijekom idućeg tjedna. U ponedjeljak mali predah, no u utorak čini se stiže nova ciklona s mogućim novim snijegom. Nažalost, kako to obično biva, poslije svega toga, odnosno prema sljedećem vikendu, dolazi južina, zatopljenje i kiša. Detalje pratite u eteru Radio Drave i na portalu Drava info.

zatvori