Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Najbolje iz Podravine i Prigorja u “Skrivenim biserima hrvatskih županija”

Hrvatska zajednica županija predstavila je javnosti svoj izdavački prvijenac – fotomongrafiju Skriveni biseri hrvatskih županija.

Našu Koprivničko-križevačku županiju u toj je knjizi predstavio prof Hrvoje Petrić koji nam je Dravi info rekao:

– Koprivničko-križevačka županija predstavlja jedna od ulaznih vrata sa sjevera Hrvatske, znači – počinjemo tim geografskim položajem. Nastavljamo s prikazom gospodarske snage, značenjem prirodnih vrijednosti Drave i Kalnika te drugih podravsko-prigorskih područja. Predstavili smo i značaj i potencijal razvoja turizma i rekreacije na ovom području te kulturno-povijesne spomenike.

Hrvoje Petrić. Snimio Marko Posavec.
Hrvoje Petrić. Snimio Marko Posavec.

Profesor Petrić je za ovu fotomonografiju izabrao i nekoliko podravsko-prigorskih detalja nepoznatih široj javnosti, od kojih nam je pobrojao:

– Malo je poznato da tu postoji takozvana „hrvatska sahara“; da je najstarije poljoprivredno-šumarsko učilište jugoistočne Europe osnovano u Križevcima; da je ovdje osnovana prva marvogojska udruga; da je ovdje prvo i najznačajnije središte naivne umjetnosti u svijetu; da je ovdje rođen prvi hrvatski putopisac – Juraj Hus iz Rasinje, a na ovom našem području su rođeni i prvi hrvatski seljački književnici Mihovil Pavlek Miškina, Mara Matočec i drugi.

Fotomonografija Skriveni biseri hrvatskih županija javnosti je predstavljena u zagrebačkom Novinarskom domu. Tom su događaju nazočili i župan Darko Koren te njegov zamjenik Ivan Pal, a u uredništvu fotomonografije bila je angažirana i voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol Melita Ivančić.

 

 

zatvori