Četvrtak, 18. travnja 2024.

Mir i dobro: Roditelji, ne kupujte djeci petarde!

Kao i svake godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke zajedno će sa svojim kolegama iz cijele Hrvatske provesti preventivnu akciju “Mir i dobro”.

Cilj akcije jest spriječiti ozljede i druge posljedice nastale neopreznim ili nepravilnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, te ukazati na opasnosti zlouporabe oružja i raznih drugih eksplozivnih sredstava koja nisu namijenjena zabavi i njihovo je korištenje u te svrhe zabranjeno zakonom.

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda, među koje spadaju razne petarde, rakete, vatrometi i drugo, u prodaji su od 15. prosinca, no to ne znači da je od tog datuma dozvoljena njihova upotreba, istaknuo je vođa grupe protueksplozijske zaštite, Mato Radotović.

Mnogi brkaju te pojmove, prodaja i dozvoljena uporaba. Uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja. Znači, od 2. siječnja do 26. prosinca zabranjena je uporaba tih sredstava.

Vođa grupe protueksplozijske zaštite Mato Radotović. Snimio Marko Posavec.
Vođa grupe protueksplozijske zaštite Mato Radotović. Snimio Marko Posavec.

A kako bi se spriječile neželjene posljedice poput ranjavanja i opekotina ili još težih ishoda, policija prvenstveno apelira na roditelje, budući da su djeca zbog svoje neopreznosti i neiskustva posebno izložena opasnosti od pirotehničkih sredstava.

Ne poklanjajte djeci pirotehnička sredstva, a ni druga sredstva od kojih bi djeca mogla stradati. Savjetujem roditeljima da uvijek budu uzor svojem djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i roditelji koriste.

Recimo i kako su tijekom prošlogodišnje akcije “Mir i dobro” policijski službenici oduzeli šest komada oružja, 879 komada streljiva i četiri eksplozivna sredstva. Zabilježili su dva prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja i streljiva te četiri kaznena djela. Ozljede, propucavanja i druge posljedice neopreznog rukovanja pirotehnikom i oružjem srećom nisu zabilježene.

Više informacija o akciji “Mir i dobro” potražite na stranicama PU koprivničko-križevačke.

zatvori