Petak, 26. travnja 2024.

Lokalno izdavaštvo u 2015.: Manje naslova, više poezije

Kraj godine vrijeme je kad Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” sabire izdana djela na području naše županije.

Koliko je točno izdano u 2015. godini objavit će se u siječnju, ali već sad se može reći da je ova godina, što se lokalnog izdavaštva tiče, bila slabija od prethodnih godina. Dravi info rekla je to informatorica u stručno–znanstvenom odjelu Josipa Strmečki.

Prošle godine smo imali daleko više, preko devedeset naslova. Ove godine se ipak zapaža da je izdavaštvo palo, pogotovo na našim velikim lokalnim izdavačima. Kriza je ipak prisutna i odražava se na lokalno izdavaštvo.

No, informatorica Stmečki napominje i kako je 2015. bila godina poezije.

Prošle godine smo recimo imali malo poezije. Ove godine, da tako kažem, pun nam je izlog poezije. Javili su se pjesnici, neki su nakon dugo godina ove godine ponovno izdali zbirke, neki i po dvije ili tri. Tako da evo – poezija je in.

Do sada je u Knjižnicu stiglo šezdesetak naslova. Kao najistaknutija djela s koprivničkog područja, Strmečki između ostalih ističe „Podravski kaleidoskop: sjećanja jedne Podravke na četiri podravska svijeta u dvadesetom stoljeću“ Mire Kolar Dimitrijević i djelo Pavla Kovačića „Stare sorte krušaka u Hrvatskoj“. Sva pristigla djela bit će izložena u izlozima Knjižnice do kraja prvog tjedna u novoj godini.

zatvori