Petak, 26. travnja 2024.

HDZ i HSS traže od gradonačelnice da povuče prijedlog proračuna

Kao i dosadašnjih godina koprivnička oporba, konkretno HDZ i HSS smatra da prijedlog proračuna za iduću godinu, kao i dosadašnjih, od strane vladajuće većine nije realan.

Štoviše, iako predložen u visini gotovo 200 milijuna kuna, nije ni razvojan ni socijalan, te građani od njega neće osjetiti koristi, smatraju u gradskoj oporbi, a predsjednik koprivničkog HSS-a Ivan Pal uputio je konkretan prijedlog:

Ovaj prijedlog proračuna ne da nije ozbiljan. Ne mogu ga čak nazvati ni neozbiljnim. On je tragičan. Smatramo da je jedini način, da bismo uopće mogli razgovarati o tom proračunu, je da gradonačelnica povuče svoj prijedlog, da stručne službe u jednom razumnom roku – a imamo ga, izrade jedan realan proračun koji se neće temeljiti na svim onim strahovima koje smo spominjali u proteklom razdoblju. Razgovarali smo o visokom zaduženju i mogućoj prodaji javnih dobara. Tu se sad spominje prodaja plinskog biznisa. To je nešto što se ne bi smjelo krčmiti u Koprivnici.

HDZ i HSS

Kao pitanje svih pitanja nameće se prodaja plinskog biznisa u Koprivnici. U HSS-u i HDZ-u smatraju da građanima treba točno pojasniti zašto treba prodati većinski udio u KC plinu. Je li to zato da se pokrpaju rupe u proračunu ili doista zbog promjena na plinskom tržištu. Čelnik koprivničkog HDZ-a Ernest Forjan kaže:

Grad okreće pilu naopak! Ako imamo 15 velikih igrača na tom tržištu biznisa s plinom, Koprivnica je negdje na sedmom mjestu. Zašto mi ne bi bili ti koji bi bili strateški partner nekome drugome i zašto mi ne bi bili ti koji bi danas, sutra sudjelovali u priči plinskih igrača i određivanja cijene. Međutim, moramo biti iskreni i reći da se kroz tu analizu vidi da postoje razne anomalije i problemi zbog kojih Grad Koprivnice pokušava i vjerojatno će svojom većinom ruku to i riješiti na sjednici gradskog vijeća da se to proda, a to je nešto najvrednije što Koprivnica ima. Pozivamo ih da prvo prodaju zgradu Peveca čime su i napravili dubioze i probleme u Koprivnici, a plinski biznis mora ostati kao naše obiteljsko zlato i srebro kojim ćemo u budućnosti dodatno oplemeniti naš grad i život građana Koprivnice.

HSS-ov vijećnik Miljenko Flajs upozorio je da je u usporedbi s gradovima sličnog broja stanovnika i veličine, koprivnčki proračun doista prenapuhan, vjerojatno zato da bi se stekli dokumentirani uvjeti za kreditna zaduženja. Inače, izračunao je koliko je zaduženje grada Koprivnice trenutno:

32,5 milijuna kuna plus 15 milijuna koji su do ožujka 2016. godine na počeku. To je ukupno 47,5 čemu treba dodati i 8 milijuna koji je do rujna 2016. dignut za tekuću likvidnost. To je zajedno 55,5 milijuna kuna. Nama sad opet treba veliki proračun da bismo imali osnove za novo kreditno zaduženje. A u prijedlog proračuna za iduću godinu u planu je novi kredit od 8 milijuna za – kako ja to volim reći, kruh i mlijeko.

HDZ i HSS

A HDZ-ova vijećnica Emina Kovačević upozorila je da građani jasno vide što se događa u Koprivnici

Grad Koprivnica, što svi jasno vidimo, posljednjih godina jako stagnira u svom razvoju. Proračuni iz godine u godinu pokazuju da nema jasnih mjera za poticanje samozapošljavanja, ali ni mogućnost da se mladi zaposle u nekim drugim poduzećima. Vidi se i koliko je sugrađana posljednjih godina napustio grad.

I dok s jedne strane slušamo da je Koprivnica grad budućnosti i tehnologije, stvarnost pokazuje da dio stanovnika Koprivnice nema ni osnovnih komunalnih uvjeta za život poput vode i kanalizacije, te brzog interneta, zaključili su u desnom oporbenom bloku te najavili da u ponedjeljak neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna.

zatvori