Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

HDZ i HSS traže od gradonačelnice da povuče prijedlog proračuna

Kao i dosadašnjih godina koprivnička oporba, konkretno HDZ i HSS smatra da prijedlog proračuna za iduću godinu, kao i dosadašnjih, od strane vladajuće većine nije realan.

Štoviše, iako predložen u visini gotovo 200 milijuna kuna, nije ni razvojan ni socijalan, te građani od njega neće osjetiti koristi, smatraju u gradskoj oporbi, a predsjednik koprivničkog HSS-a Ivan Pal uputio je konkretan prijedlog:

Ovaj prijedlog proračuna ne da nije ozbiljan. Ne mogu ga čak nazvati ni neozbiljnim. On je tragičan. Smatramo da je jedini način, da bismo uopće mogli razgovarati o tom proračunu, je da gradonačelnica povuče svoj prijedlog, da stručne službe u jednom razumnom roku – a imamo ga, izrade jedan realan proračun koji se neće temeljiti na svim onim strahovima koje smo spominjali u proteklom razdoblju. Razgovarali smo o visokom zaduženju i mogućoj prodaji javnih dobara. Tu se sad spominje prodaja plinskog biznisa. To je nešto što se ne bi smjelo krčmiti u Koprivnici.

HDZ i HSS

Kao pitanje svih pitanja nameće se prodaja plinskog biznisa u Koprivnici. U HSS-u i HDZ-u smatraju da građanima treba točno pojasniti zašto treba prodati većinski udio u KC plinu. Je li to zato da se pokrpaju rupe u proračunu ili doista zbog promjena na plinskom tržištu. Čelnik koprivničkog HDZ-a Ernest Forjan kaže:

Grad okreće pilu naopak! Ako imamo 15 velikih igrača na tom tržištu biznisa s plinom, Koprivnica je negdje na sedmom mjestu. Zašto mi ne bi bili ti koji bi bili strateški partner nekome drugome i zašto mi ne bi bili ti koji bi danas, sutra sudjelovali u priči plinskih igrača i određivanja cijene. Međutim, moramo biti iskreni i reći da se kroz tu analizu vidi da postoje razne anomalije i problemi zbog kojih Grad Koprivnice pokušava i vjerojatno će svojom većinom ruku to i riješiti na sjednici gradskog vijeća da se to proda, a to je nešto najvrednije što Koprivnica ima. Pozivamo ih da prvo prodaju zgradu Peveca čime su i napravili dubioze i probleme u Koprivnici, a plinski biznis mora ostati kao naše obiteljsko zlato i srebro kojim ćemo u budućnosti dodatno oplemeniti naš grad i život građana Koprivnice.

HSS-ov vijećnik Miljenko Flajs upozorio je da je u usporedbi s gradovima sličnog broja stanovnika i veličine, koprivnčki proračun doista prenapuhan, vjerojatno zato da bi se stekli dokumentirani uvjeti za kreditna zaduženja. Inače, izračunao je koliko je zaduženje grada Koprivnice trenutno:

32,5 milijuna kuna plus 15 milijuna koji su do ožujka 2016. godine na počeku. To je ukupno 47,5 čemu treba dodati i 8 milijuna koji je do rujna 2016. dignut za tekuću likvidnost. To je zajedno 55,5 milijuna kuna. Nama sad opet treba veliki proračun da bismo imali osnove za novo kreditno zaduženje. A u prijedlog proračuna za iduću godinu u planu je novi kredit od 8 milijuna za – kako ja to volim reći, kruh i mlijeko.

HDZ i HSS

A HDZ-ova vijećnica Emina Kovačević upozorila je da građani jasno vide što se događa u Koprivnici

Grad Koprivnica, što svi jasno vidimo, posljednjih godina jako stagnira u svom razvoju. Proračuni iz godine u godinu pokazuju da nema jasnih mjera za poticanje samozapošljavanja, ali ni mogućnost da se mladi zaposle u nekim drugim poduzećima. Vidi se i koliko je sugrađana posljednjih godina napustio grad.

I dok s jedne strane slušamo da je Koprivnica grad budućnosti i tehnologije, stvarnost pokazuje da dio stanovnika Koprivnice nema ni osnovnih komunalnih uvjeta za život poput vode i kanalizacije, te brzog interneta, zaključili su u desnom oporbenom bloku te najavili da u ponedjeljak neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna.